© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Tornet Tidsel

Carduus acanthoides

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Toårig urt.
  • Højde: 30–120 cm. Stilken er grenet, vinget, tornet, filtet. Tornene er op til 5 mm lange, stærke, gullige.
  • Blomstre: Blomstre former et 2,5-2,5 cm bredt, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedet mangler strålesmåblomstre, disksmåblomstrene er lyst rødligt violette-magenta (sjældent hvide), rørformede. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Svøbet er halvkugleformet, dækbladene overlapper i mange rækker, lineært lancetformede, spidsen er tornet. 2-3 hoveder i en tæt klynge, eller sommetider enkeltstående. Stilkene er almindeligvis meget korte, vingede og tornede, hovedet er oprejst.
  • Blade: Vekselstillede. Bladene er fjerfligede, stive, tornede, lodne langs grønne nerver på undersiden, bliver glatte ovenpå.
  • Frugt: Fladlig, lettere buet, glat med kirtelhår, skinnende olivengrøn, 3-4 mm lang hårpensel kronet af et fnok af grenede, fjerlignende 11-13 mm lange hår.
  • Vækststeder: Affaldspladser, mølleområder, ved siden af jernbanespor, vejsider, depoter med ballastjord.
  • Blomstringstid: Juli-september.

Denne store familie af hovedblomstrede planters succes kommer af dens mangfoldighed. En udviklingsretning er tidsellignende planter, som beskytter dem selv mod sultne dyr – og i dag også mennesker – med grusomme pigge. Tidsler giver os et vink om disse planters mangeartede forsvarssystemer. I Finland er presset fra planteædende dyr betydeligt mindre end det er på bjergskråningerne i middelhavslandene med deres flokke af får og geder, så tidsler er mindre forskelligartede her. Tidsler kræver dog planteædere – eller mennesker – til at holde vækststederne åbne da de ikke kan overleve længe på overgroede eller græsfyldte steder.

Tornet Tidsel er en af de mest tornede tidsler i Finland: dens torne sidder på kanten af vingerne og blandt stilkens hvide uldne hår, alle stærke, lige og spidse, sommetider næsten en centimeter lange. Arten er ikke etableret i Finland, men den vokser tilfældigt på ballastjord depoter omkring havne og nær møller og jernbaner. De fleste planter findes i Sydfinland, men de kan også findes omkring havnebyer langs Finske bugt så langt nord som til Oulu. Tornet Tidsel er allerede etableret på sandede steder i det sydlige Sverige og i Danmark, selv om den er sjælden.

Tornet Tidsels torne er måske den bedste identifikationsmarkør: den mere almindelige Kruset Tidsels (C. crispus) blade kan gribes uden handsker. Arterne kan adskilles alt efter deres farver: Tornet Tidsel er mere tydelig grøn end Kruset Tidsel, som er tæt lyst håret på undersiden af sine blade.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page