© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Tospirende Slangeurt

Bistorta vivipara

  • Latinsk synonym: Polygonum viviparum, Persicaria vivipara
  • Familie: Skedeknæfamilien – Polygonaceae
  • Højde: 10–30 cm. Oprejst stilk, ugrenet, glat.
  • Blomstre: Radiersymmetriske, ca. 3,5 mm. lange. Bloster består af alm. 5 næsten fuldstændig frie segmenter, som er brede, alm. rundede og hvide eller lyserøde. 8 støvdragere med violette støvknapper. Støvvejen er formet af 3 sammenvoksede frugtblade. 3 frie grifler. Blomsterstanden er et aks. De lavere blomstre er erstattet af violette yngleknoppe.
  • Blade: Vekselstillede. Hårløse foroven, lådne og gråliggrønne forneden. Basalbladene er langstænglede, bladene er elliptiske-lancetformede med rundet base. Stilkbladene er stængelløse eller kortstænglede, bladene næsten elliptiske med tilspidsende base og kanterne rullet under. Akselbladene er vokset sammen til et stilkindkapslende kræmmerhus, som er ca. 3,5 mm. langt, hindeagtigt, næsten hårløst og delvis brunt, delvis grønt.
  • Frugt: En nød, bliver sjældent produceret.
  • Vækststeder: Fugtige enge, gårdspladser, kanter af slaggebaner, eutrofiske engmoser.
  • Blomstringstid: juni-juli.

Tospirende Slangeurt er en polymorf flerårig plante. Den reproducerer næsten udelukkende ved hjælp af vegetative yngleknoppe, som erstatter de lavere blomstre af den aksdannede blomsterstand. Efter at de er faldet af, vokser de til kloner dvs. individerne har samme genom som forældreplanten. På denne måde er talrige lettere forskellige varianter formet.

Det videnskabelige navn vivipara betyder “producerer levende afkom”. Yngleknoppene indeholder masser af energi til at give det nye individ de beste muligheder for at overleve. Sommetider begynder yngleknoppene at vokse mens de stadig er hæftet til forældre planten. I Finland kan Tospirende Slangeurt findes helt op til den alpine tundra zone.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page