© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Tranebær

Vaccinium oxycoccos

  • Familie: Lyngfamilien – Ericaceae
  • Højde: Ca. 5 cm., liggende stilke 10–80 cm. lange.
  • Blomstre: Blomsterkronen er rødliglyserød, hjulformet, 4–5-fliget, fligerne er bagudbøjede. Langstænglede blomstre i par eller grupper for enden af grenene. 4 eller 8 støvdragere. Støvvejen har et støvfang.
  • Blade: Små, 5–8 mm., overvintrende, læderagtige, elliptiske til ægformede. Dybt grønne foroven, hvidlige forneden. Bladkanterne er rullede nedunder.
  • Frugt: Et kuglerundt, dybrødt bær, 6–8 mm. bredt.
  • Vækststeder: Ret fattige engmoser, moser, og sumpe, moseagtige kanter af søer og damme.
  • Blomstringstid: juni-juli.

Familien Ericaceae er ret stor, og består for det meste af buske og dværgbuske, som mange er alpine eller tørvejords arter. Slægten Vaccinium dækker omkring 200 arter. Udbredelsen dækker meget af den nordlige halvkugle og strækker sig i bjerge til troperne. Nogle af arterne er høje buske, selv træer.

Økonomisk er Tranebær blandt de vigtigste moseplanter. De bedste Tranebærmoser er halvgræsdominerede engmoser, hvor udbyttet er tilnærmelsesvis 500 kg pr. hektar. De sejhudede og sure bær modnes sent på efteråret. De kan bruges til at lave juice, syltetøj og likør, og specielt i gelé da de er ret pektinholdige. Tranebærjuice har også været benyttet som medicin, f.eks. imod adskillige infektioner, feber og halsbrand.

Den anden Tranebærart i Finland, Dværg Tranebær ( V. microcarpum) er mindre, har mindre bær og dens blomstre er almindeligvis individuelle, ikke i par som blomstrene hos Tranebær.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page