© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Trekløft Snerre

Galium trifidum

  • Familie: Krapfamilien – Rubiaceae
  • Højde: De spredende Stilke er 5–25 cm. lange, firkantede, rå.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige). Blomsterkronen er hjulformet, ca. 1 mm. bred, af 3, hvide, spidse kronblade, som er vokset sammen i basen,. Intet blomsterbæger. 3 støvdragere, hæftet mellem blomsterkronefligerne, støvknapperne er gule. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade, 2 grifler, næsten fuldstændig sammenvoksede. Blomsterstanden er en kvast med 1–3 blomstre.
  • Blade: i hvirvler rundt om stilken, ustænglede. Hvirvlerne består alm. af fire blade, som er linære til næsten elliptiske, i gennemsnit 9 mm. lange, mangler et ende børstehår, og med en rundet spids. Kanterne er lådne og lettere rullede nedunder.
  • Frugt: En sparsomt lådden, rå spaltefrugt, formet af to næsten kuglerunde dele.
  • Vækststeder: Engmoser ved vand, halvgræspuder, flodbredder, oversvømmede enge.
  • Blomstringstid: juni august.

Den flerårige plante Trekløft Snerre er næsten udelukkende en taiga plante. Den er mere tydeligt en vandsideplante end den nært beslægtede Kær Snerre (G. palustre) og Sump Snerre (G. uliginosum). Overfladisk set adskiller denne art sig fra Kær Snerre ved at være mindre og have en gribende børstehårsstilk og en tredelt blomsterkrone.

Snerrer minder meget om deres slægtninge, mærkerne (Asperula spp.). Det mest adskillende kendetegn kan findes i blomsterne. Blomsterkronen hos mærkerne er tragtformetmed et langt rør. Den hos snerrer er hjulformet med et kort rør.
De medlemmer af Krapfamilien (Rubiaceae) som forekommer i Finland, bærer tilsyneladende deres blade i hvirvler. I virkeligheden har hver ledknude kun to modsatsiddende blade. De andre bladlignende vedhæng er akselblade.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page