© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Trenervet Snerre

Galium boreale

  • Familie: Krapfamilien – Rubiaceae
  • Højde: 25–40 cm. Oprejst stilk, 4-vinklet, stærk, den lavere del er rødlig.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige), 3 mm. brede. Blomsterkronen er hjulformet, af 4 hvide kronblade, som er voksede sammen i basen, som er brede, ca. 1.5 mm. lange, spidse, lettere behåret forneden. Intet blomsterbæger. 4 støvdragere, hæftet til mundingen af det korte blomsterkronerør. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade, 2 grifler, vokset sammen i basen.
  • Blade: I hvirvler rundt om stilken, ustænglede. Hvirvlerne består af to modsatstillede par, det ene med kortere blade end det andet. Bladene er tykke i det, lettere behårede, tydeligt trenervede, næsten elliptiske til lancetformede med stump spids, kanterne er lidt rullede nedunder, hele.
  • Frugt: En brun todelt spaltefrugt, 2–3 mm. bred, alm. dækket af krogede børstehår.
  • Vækststeder: Tørre enge, skovkanter, vejsider, tørre løvskove, flodbredder.
  • Blomstringstid: juli–september.

Den flerårige Trenervet Snerre spredes effektivt ved hjælp af en rodstok. Vegetativ reproduktion er vigtig for denne art, fordi den selv er inkompatibel, og krydsbestøvning finder ikke altid sted. Af denne grund er frøproduktionen ofte lav. Trenervet Snerre undgår tørvet og konstant fugtig jord.

Medlemmerne af Krapfamilien, som forekommer i Finland, har tilsyneladende deres blade i hvirvler. I virkeligheden har hvert led kun to modsatstillede blade. De andre påfaldende bladlignende vedhæng er faktisk akselblade.

Snerrer minder meget om deres slægtninge, mærkerne (Asperula spp.). Det mest adskillende kendetegn kan findes i blomsterne. Blomsterkronen hos mærkerne er tragtformet med et langt rør. Den hos snerrer er hjulformet med et kort rør.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page