© Copyright: Billeder: Jorma Karjalainen. All rights reserved.

Tue-Kattefod

Antennaria villifera

  • Latinsk synonym: Antennaria lanata
  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 5-30 cm. Stilken er ugrenet, ret tæt behåret. Ingen udløbere, dusket.
  • Blomstre: Tveboet (han og hunblomstre er på forskellige individer), han og hunplanter er lige almindelige. Enkelt blomsterlignende hoved omgivet af dækblade. Hovedet mangler strålesmåblomstre, disksmåblomstrene er hvide (hunskud) eller lyserøde (hanskud), rørformede. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Dækbladene overlapper, fuldstændig mørk-sortbrun eller hindeagtig spids med lasede kanter, enten lancetformede med tilspidset spids (hunskud) eller tungelignende-elliptiske og ret rundspidsede (hanskud), hvide-lyst brune. 3-6 hoveder i en tæt kugleformet gruppe, korte stilke.
  • Blade: Basal roset og vekselstillet på stilken. Rosetbladene er lineært lancetformede-lencetformede, med tilspidset spids, begge sider er tæt behårede eller sparsomt behårede i toppen. Stilkbladene er smalt lancetformede, de øverste har en brun, krølhåret spids.
  • Frugt: Hårpensel, kronet af et fnok af ugrenede hår. Frøene modnes sjældent.
  • Vækststeder: Højdedrags tundra lyngheder, enge, lappiske klippesider, frostjord, snedækket jord.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Kattefod er beskyttet i hele Finland.

Almindelig Kattefod (A. dioica) er en velkendt plante, men på den anden hånd er den ikke så velkendt at den, afhængig af måden du tæller på, er den en af tre eller fem nære slægtninge som vokser vildt i Finland De andre er ikke så velkendte fordi de vokser på de nordlige lappiske højdedrag. De fleste af slægten Antennaria arter vokser i Nordamerika.

I Finland vokser Tue-Kattefod Kun på tundraen på de rundt regnet 12 store Enontekiö højdedrag Mange bestande er dog meget små, bestående af kun nogle få dusin planter. De første bestande, som blev fundet; som også er artens sydligste bestande, er på Jehkats højdedragene, i det nordlige Saana. Arten blev først opdaget i Finland i 1912, og det er ikke så mærkeligt: for hundrede år siden var det nordvestlige finske Lapland ren vildmark, og at vandre på højdedragene var ikke enhvers ide av morskab. Vandrere med godt held kan falde over Tue-Katteurts vækststeder i Lapland nær Halti, som er hjemmet for landets største bestand: et par hundrede planter vokser der på omkring 2000 m2. Det bedste sted at lede efter arten er på højdedrags tundra lyngheder kortvoksede enge snedækket jord, frostjord og især bredderne af smeltevands åer.

Tue-Katteurts blade er meget større end sine nære slægtninges, og de er oprejste, tilspidsede og trenervede. Forskellen i størrelsen er tydelig: Tue-Katteurts rosetblade er 3-7 cm lange, men på andre arter er de almindeligvis højst 2 cm. Den mangler også fuldstændig udløbere, som dens slægtninge bruger til at skabe mønsterlignende bestande. Størrelsen og formen hos Tue-Katteurts blade er den samme som hos (Gnaphalium norvegicum), så de kan være vanskelige at adskille før de blomstrer.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page