© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Tusindstråle

Telekia speciosa

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 60-200 cm. Stilken er fint håret, grøn til mørkt rødligbrun. Dufter stærkt.
  • Blomstre: Blomstre former et 5-7 cm bredt, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedets strålesmåblomstre er gullig orange, tungelignende; disksmåblomstrene er brunliggule, rørformede og små. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Dækbladene overlapper i mange rækker, de ydre er løvrige, ægformede, tilbagekrummede, lodne; de indre er brede. Hovedet er båret i en halvskærmet klase.
  • Blade: Vekselstillede, de lavere er stænglede, de øvre stængelløse, næsten stængelomfattende. Bladene længere nede er ægformede, hjerteformede ved basen, 30-40 lange, højere oppe er de elliptiske, dobbelttandede, tynde, grove på undersiden, næsten glatte ovenpå.
  • Frugt: Børstehåret, glat hårpensel, kronet af en fin hindeagtig ring.
  • Vækststeder: Omkring beboet område, gårdspladser, parker, bakker, skovkanter og strande. Prydplante, sommetider et levn fra gamle haver og en forvildet plante.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Tusindstråle er oprindeligt fra eksotiske områder: det er en vild som vokser fra Karpaterne til Anatolia og Kaukasus. Dens blomsterstand ser absolut også eksotisk ud, som en mørkegul skinnende sol. Ved slutningen af vækstsæsonen skal der mere end lidt grønt til at imponere planteentusiaster, men Tusindstråles prangende vækst slår aldrig fejl. Den begynder at åbenbare sin gulblomstrede blomsterstand i juli, og andre gule asters begynder så at følge efter. Dens store blade giver en frodig baggrund for dens store hoved.

Tusindstråle er hovedsaglig i Finland blevet plantet i gamle herregårdsparker, hvor den tiltrækker opmærksomhed som en enlig flerårig plante eller i små grupper. Arten blev for første gang bragt til Finland i begyndelsen af det 20 århundrede, og den overlever stadig mange steder som et minde om gamle haver, og har sommetider spredt sig til naturen. Tusindstråle vokser bedst på skyggefulde eller halvskyggefulde steder, hvor jorden er fugtig. Denne traditionelle prydplante kunne være klar til at gøre et comeback i store haver. Den er et godt valg for gartnere, som vil tiltrække sommerfugle: dens store hoved giver et godt landingssted for store sommerfugle af takvinge og dagsommerfuglefamilien, og biller samles også i blomsterne for at æder deres pollen.

Tusindstråle minder om Læge-Alant (Inula helenium), som er en anden helårig plante, men den adskiller sig fra Læge-Alant ved at dens lidt hjerteformede blade har grønne undersider, mens Læge-Alants lange blade har uldne undersider. Lige som Tusindstråle vokser denne asiatiske art vildt omkring huse i sydlige og centrale dele af Finland, men den foretrækker almindeligvis tørrere vækststeder.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page