© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Tyttebær

Vaccinium vitis-idaea

  • Familie: Lyngfamilien – Ericaceae
  • Højde: 5–30 cm.
  • Blomstre: Krukkeformede, 5–8 mm, nikkende. Blomsterkronen er 4-fliget, hvide til rødlige. Blomsterstanden er en tæt endeklase.
  • Blade: Overvintrende, læderagtige og blanke, ovale til omvendt ægformede. Den øvre overflade er dybt grøn og undersiden er lys med mørke pletter.
  • Frugt: Et blankt, rødt kuglerundt bær.
  • Vækststeder: Tørre og fugtige nåleskove, frodige blandede skove, granmoser, moser, klippefremspring, fjeldheder, markkanter, vejsider, etc.
  • Blomstringstid: juni–juli.

Ericaceae familien er ret stor og består for det meste af buske og dværgbuske, hvoraf mange er alpine eller tørvejordsarter. Slægten Vaccinium består af omkring 200 arter. Udbredelsen af slægten dækker meget af den nordlige halvkugle og strækker sig til bjergene i troperne. Nogle af buskene er høje buske, selv træer.

Tyttebærret er det vigtigeste skovbær i Finland. Det bliver samlet i overflod både til hjemmebrug og til salg. Det er almindeligt, specielt på solrige og tørre nåleskove i Syd Central Finland. Det er også den type art af Vaccinium-type skov i finske skovtype-klassifikationssystem. Tyttebærret står sig godt imod skovbrande og forsvinder ikke efter skovning eftersom det reproducerer sig effektivt gennem undergrundsstilke.

På afstand, kan Tyttebærret forveksles med Hedemelbærris (Arctostaphylos uva-ursi). Bladene på begge disse arter har været benyttet som et lægemiddel for nyreproblemer og for urinvejsinfektioner. Til forskel fra Blåbærret er bladene hos Tyttebær og Hedemelbærris overvintrende.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page