Phlomis purpurea Phlomis italica Phlomis fruticosa

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Unavngiven Løvehale

Phlomoides tuberosa

  • Familie: Læbeblomstfamilien – Lamiaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Roden er delvis knoldformet.
  • Højde: 50-200 cm. Stilken er 4-kantet, mørkt rød.
  • Blomstre: Blomsterkronen er monosymmetrisk, lyst rød-blåligrød, 15-20 mm lang, sammenvokset, tolæbet. Overlæben buer udad, lodden, en hvid dusk på spidsen; underlæben er 3-fliget. Blomsterbægeret er regelmæssigt, 5-fliget. 4 støvdragere, hvoraf 2 er korte og 2 lange. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Blomstre i hvirvler udgør et halvskærmet afbrudt aks.
  • Blade: Modsatstillede, basalbladene er langstilkede, stilkbladene er stængelløse. Basalbladene er ægformede, hjertebaserede, undersiden er lodden, sparsomt håret ovenpå, rundede tænder; stilkbladene er mindre, ægformede-elliptiske, lettere hjertebaserede. Dækbladene er lencetformede, meget længere end blomsterne.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt.
  • Vækststeder: Vejsider, jernbanepladser, ødemark, parker.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Unavngiven Løvehale er et sjældent syn i Finland. Artens oprindelige vækststed strækker sig fra Centraleuropa til Sydøst Asien og Sibirien, hvor den vokser på tørre stepper, enge og klippefyldt jord. I norden har den af en eller anden grund kun fundet sig hjemme i Finland, og den er et sjældent fænomen her. Den er blevet set voksende så langt mod nord som Oulu som en forvildet fra haver og en fremmed, som vokser fra frø. Artens faste vækststed er dog meget længere sydpå: denne dyrkningsplante er nemmest at finde langs vejsider, i jorddynger og i udkanten af skove i det mere bebyggede sydlige Finland. Det er bedst at lade planter, som vokser vildt stå hvor de er – hvis de ville se godt ud i haven er det bedre at købe dem fra en forhandler. Med sine lyst lilla/rosenrøde blomstre er Unavngiven Løvehale et pænt tillæg i et flerårigt blomsterbed på solrige steder, og den er også en pæn blomst i vase. Stive, rødlige stilke overlever vinteren igennem efter at de er visnede, eller de kan beskæres om sommeren ved frugtstanden og give smukke blomstre i vasen.

I Finland er der kun Unavngiven Løvehale af slægten Phlomoides (Phlomis) arter, som der er blevet eksperimenteret med som flerårig plante, men der må være flere andre, som kan klare det finske klima.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page