© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Ungarsk Vejsennep

Sisymbrium altissimum

  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 30–80 cm. Stilken spreder sig fra basen, grenet, sparsomt håret, lavere del er groft håret. Stiv og bladløs når den er gammel.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, lyst gul, omkring 1 cm på tværs; 4 kronblade, 5-8 mm lange. 4 Bægerblade. Almindeligvis 6 støvdragere, hvoraf 4 er lange 2 korte. Støvvejene er sammenvoksede, et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er en forlænget blomsterklase i frugtstadiet.
  • Blade: Vekselstillede. Bladene er dybt fjerfligede med tandet kant, de lavere blade er bredt fligede, de øvre blade er smalt fligede (fligerne er lineære).
  • Frugt: Mangefrøet, 7-10 cm lang, rund, ofte lettere buet, stiv, spredende bælg, der åbnes på langs, afsluttes af et almindeligvis omkring 0,5 mm børstehår. Bælgstilk 5-10 mm lang, lige tyk som bælgen.
  • Vækststeder: øde land, jorddynger, vejsider, jernbaner, havne, fabriks og losseområder, affaldspladser, havkyster.
  • Blomstringstid: Juli-september.

Kuglegrenede planter, som ruller med vinden over ørkener og prærier er kun kendte for finner fra cowboyfilme. Når frøene er modne brækker de af rodleddet og rejser med vinden og ryster frøene af undervejs. Visse slags flerårige vejsennep er i stand til at slå nye rødder og fortsætte at vokse.

Etårig Ungarsk Vejsennep spreder sig ved at rulle og smide frøene undervejs, både i sine oprindelige sydøsteuropæiske og vestasiatiske stepper og som en etableret fremmed over hele verden, deriblandt den amerikanske prærie – og sydlige finske uopdyrkede land. Den har rigeligt af frø at sprede da den danner en enorm mængde i sine lange bælge, op til et par millioner i en plante af god størrelse. Arten har vokset lejlighedsvis i Finland siden den kom i ballastjord i 1850’rne. Den har klaret at få fodfæste i naturen ved komme til jernbanepladser omkring Helsinki i 1910’rne og 20’rne, og den er også kommet fra Rusland og Nordamerika i kornsække og dyrefoder.

Ungarsk Vejsennep vokser lejlighedsvis alle vegne langs jernbanesystemet. Dens nordligste rækkevidde er ved siden af Kemijärvi sporet, og den vandrer endnu længere mod nord ad vejen. Arten er sandsynligvis opadgående i Finland, men jorden og klimaet holder den hovedsagligt som et eksotisk ukrudt omkring bebyggede områder. Størrelsen af Ungarsk Vejsenneps skud og dens ydre udseende varierer meget alt efter deres vækststed, fra 10 cm svæklinge til 2 m kæmper. Flergrenede planter tager af sted efter at være brækket fri at hård vind. I Finland får vejsennep planter den fart over vinterisen eller åbent land når der er hård sne.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page