© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vand-Mynte

Mentha aquatica

  • Familie: Læbeblomstfamilien – Lamiaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Krybende rodstok med lange udløbere.
  • Højde: 30–60 cm. Stilken er opadstigende oprejst, ugrenet-grenet, 4-kantet, håret-hårløs, ofte mørkt rødlig.
  • Blomstre: Blomsterkronen er lettere monosymmetrisk, violet-rød, omkring 5 mm lang, 4-fliget. Øverste flige er bredere end resten med hakket spids. Blomsterbægeret er smalt klokkeformet, 5-fliget, furet, tydeligt 13-åre. Smalle fliger. 4 støvdragere, næsten af jævn længde, længere end blomsterkronen. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Blosterstanden er tæt, halvkugleformet i akselstillede hvirvler, sommetider også afsluttende grene.
  • Blade: Modsatstillede, stænglede. Bladene er ret elliptiske-smal elliptiske, almindeligvis med stump base, spids og tænder, næsten hårløs.
  • Frugt: En 4-stykket spaltefrugt. Delfrugterne er blanke-kornede, gulligt brune.
  • Vækststeder: Kyster, bække, flodbredder, grøfter, våde enge, enge ved havkyster, inder ender av fjorde, hvor siv trives.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Vand-Mynte vokser omkring vand og er nem at genkende på sin halvkugleformede eller næsten kugleformede blomsterstand. På trods af sit navn er arten ikke begrænset til fugtig jord – sommetider vokser den på forholdsvis tørre steder ved siden af marker og veje. Artens vækststeder strækker sig gennem Europa til Nordafrika og Vestasien, og den har rejst sammen med mennesker til Nord og Sydamerika, Australien og visse atlantiske øer. Den er blevet spredt med vilje fordi frisk Vand-Mynte stilk er god til urtete. Vand-Mynte har det ikke godt med den barske finske vinter og er kun oprindelig på Åland øerne. Den har senere forvildet sig til at kolonisere områder i det finske fastland langs kysten af Finske Bugt, og sommetider spreder den sig ud over Åland ved egen hjælp.

(Mentha aquatica ssp. litoralis) er den eneste underart af Vand-Mynte, som vokser på den anden side af Østersøen. Tidligere blev den regnet for en selvstændig art. Den er så godt som ugrenet og glat, og i tillæg er bladene smallere end blomsterne og blomsterne har en lysere farve end Vand-Mynte. Den er mest almindelig og tydelig på den svenske kyste og nærliggende øer, og i Finland vokser en på Åland og i adskilte bestande i Eurajoki i Satakunta provinsen.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page