© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vandpeberrod

Rorippa amphibia

  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 40-80 cm. Stilken er grenet.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, gul, omkring 1 cm på tværs; 4 kronblade, 4-5 mm lange. 4 Bægerblade. 6 støvdragere, hvoraf 2 er korte og 4 lange. Støvvejene er sammenvoksede, et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er en forlænget blomsterklase i frugtstadiet.
  • Blade: Vekselstillede, de laveste blade er stænglede, de øverste ustænglede. Basalbladene er randhåret fjerfligede, sunkne fliger er lange og smalle, øvre blade er hele, lancetformede med tandet kant.
  • Frugt: Mangefrøet, bredt elliptisk, rund, 3-4 mm lang bælg, afsluttet af et 1-2 mm langt børstehår. Bælgstilk er 8-10 mm, lettere skråt nedadgående. Frøene forbliver ofte uudviklede.
  • Vækststeder: Søkyster, enge som bliver oversvømmede, steder med ret grov sand, små damme, mudderhuller, el enge ved vand, som har tilbøjelighed til at blive oversvømmede.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Vandpeberrod vokser i Finland kun i Satakunta regionerne, i det sydlige Häme langs bredderne af Kokemäki floden til tæt på Pori, og i Pyhäjärvi og Vanajavesi regionerne. På sine sammenpressede og særlige vækststeder er den dog ret almindelig. Arten har følt sig selv hjemme med mennesker og mange områder af verden, og i Finland ser den ud til at være oprindelig. På grund af øget vandtrafik kan den forventes at sprede sig til nye områder, også i Finland.

Vandpeberrod vokser på begge sider af vandstandsmærket. Den er måske lettest at adskille fra andre kystplanter på sin lysegrønne stilk. Det bedste sted at lede efter planten er fra lave kyst enge, flodmundinger, grøftekanter og lerhulninger i enge som er påvirkede af oversvømmelse. Det kræver viljestyrke at finde Vandpeberrod: de fleste mennesker er ikke så tiltrukket af svuppende mudder, især ikke hvis det er blandet med beskidt vand. Vandpeberrod kan dog lide spildvand og andre bymæssige glæder, og et af dens foretrukne vækststeder er nær mundingen af spildvandsudløb.

Karse er en ret vanskelig gruppe da de krydsbestøver og skaber hybrider. Vandpeberrod formerer sig med Finlands andre oprindelige karse, Vej-Guldkarse (R. sylvestris) på artens almindelige vækststeder: fligerne på hybridernes blade er imellem forældreplanternes. Af vores karse har Vandkarse størst lighed med Østrigsk Guldkarse (R. austriaca), som er sjælden i Finland, den vokser hovedsaglig ved siden af jernbaner. Hos begge arter er de øvre stilkblade ufligede og bælgene er korte og næsten runde.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page