© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vandranunkel

Ranunculus peltatus

  • Underarter: Strand Vandranunkel (ssp. baudotii). Storblomstret Vandranunkel (ssp. peltatus).
  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Hæjde: 10–250 cm.
  • Blomstre: Radiersymmetriske, almindeligvis 2–3 cm. brede. Almindeligvis fem kronblade, som er hvide, bortset fra den gule base. Den har nektariner ved basen af kronbladene som er næsten pæreformede. Fire eller fem bægerblade, slappe og med en hindeagtig bladkant. 30-40 frie frugtblade. 15–30 stilke.
  • Blade: Vekselstillede, hårløse og stænglede. Flydende blade (meget sjældent med strand Vandranunkelen) med lange stængler, akselbladene er vokset sammen med stængelen mindst en trediedel af længden. De trefligede blade er brede, tandende og svagt fligede i spidsen. Midterfligen er smallere end de andre. Undervandsbladene er grønne, kortstænglede og delt op i tætte, bløde fliger. Mellemformer er sjældne.
  • Frugt: En nøddefrugt.
  • Vækststeder: Strand Vandranunkel: Brakvand. Storblomstert Vandranunkel: Søer og floder.
  • Blomstringstid: Strand Vandranunkel: juli-september. Storblomstert Vandranunkel: juni–juli.

Vandranunkel er en lidt besværlig plantegruppe at identificere nøjagtig. De krydsbestøver ofte hinanden og det besværliggør identifikationen.

Den Storblomstrede Vandranunkel (R. peltatus ssp. peltatus) har næsten altid flydende undervandsblade. I søer vokser den på dybder på omkring to meter og kræver rent og næringsfattigt vand. Hvis vandet bliver næringsrigt, er den Storblomstrede Vandranunkel imellem de første arter, som forsvinder. Det kan dog benyttes som en naturig indikator til at fastsætte tilstanden i søers økosystem. I vand i bevægelse er den ikke så overfølsom for om vandet bliver næringsrigt. Denne art trives også i flodudløb med brakvand. Den kan vokse fuldstændig under vand, men så forebliver den steril.

Strand Vandranunkelen (R. peltartus ssp. baudotii) er en giftig flerårig vandplante, som ofte bliver behandlet som en økologisk race af den Storblomstrede Vandranunkel. Den kan dog adskilles på sine vingeløse nøddefrugter og fravær af flydende blade.

I Finland er der 4 flere arter af Vandranunkel. Almindelig Vandranunkel (R. aquatilis) og Dværg Vandranunkelen (R. confervoides) udgør en anden systematisk uklar gruppe. Den Kredsbladede Vandranunkel (R. circinatus) kan adskilles fra sine slægtninge på sine på sine lådne akselblade og kuglerunde til vifteformede, stive (kollapser ikke ude af vand) undervandsblade.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page