'Alboroseus'

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vår Fladbælg

Lathyrus vernus

  • Familie: Ærteblomstfamilien – Fabaceae (Leguminosae)
  • Højde: 20–40 cm.
  • Blomstre: Blomsterkronen er spejlsymmetrisk (zygomorphic), ret stor, nikkende, violet i begyndelsen, bliver så blå. Fem kronblade: det opretstående ‘fanen’, de to sideblade ‘vingerne’, de to lavere, som er sammenvoksede til ‘kølen’, den samlede form af blomsterkronen er sommerfuglelignende. Fanen er rundet og hakket, vingerne jævnes med kølen, kølen er drejet opad. Fem sammenvoksede bægerblade. Et enkelt frugtblad. Ti stilke. Blomsterstanden er et akselbad, ofte en ensidet blomsterklase med 3–10 blomster.
  • Blade: Vekselstillede. Ligefjerede, mangler slyngtråde, småbladene er i 2-4 par, tynde, hårløse, elliptiske og ender i et kort børstehår. Akslebladene er tydelige og brede.
  • Frugt: En mørkebrun bælgfrugt.
  • Vækststeder: Frodige løvskove og fugtige skove.
  • Blomstringstid: maj–juni.

Vår Fladbælgen er en Euro-Siberisk, i en vis grad fastlandsart. Den blomstrer tidligt om foråret i frodige skovskråninger eller mellem dværgbuske i fugtige granskove af Oxalis-myrtillus typen. Blomsten skifter farve hen imod blå som den modnes.

Vår Fladbælgen kan adskilles fra den indre almindelige, nære slægtning Kraftfladbælgen (L. linifolius) og den Sorte Fladbælg (L. niger) på sine brede, ægformede småblade. Efter at planten har blomstret bliver bladene ved med at vokse hele sommmeren.

Vår Fladbælgen er en giftig art, og er en delvis beskytet art: det er forbudt at sælge dem eller samle dem ind med salg for øje (gælder ikke for Åland).

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page