Agrimonia pilosa Agrimonia pilosa

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vellugtende Agermåne

Agrimonia procera

  • Familie: Rosenfamilien – Rosaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Producerer rodstokke.
  • Højde: 40-150 cm. Stilken ar langhåret, furet.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, gul, omkring 10 mm bred; 5 kronblade, ofte med takket spids, 4-5 mm lange. Blomsterbægeret er 5-fliget. Almindeligvis 12 støvdragere. Støvvejene er enkeltstående, 2 støvveje. Blomsterstanden er et langt aks, blomsterne er velduftende.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede, med akselblade. Ingen basal roset. Alle bladene er næsten af samme størrelse, almindeligvis længere end stængel leddene. Bladene er finnede, 3-7 par med afsluttende småblad. Småbladene er lancetformede, stortandede, undersiden er sparsomt håret med talrige kirtelhår, grønne-gråligt grønne. Fligerne er næsten hele småblade imellem småbladene. Knuste blade her en stærk duft.
  • Frugt: Med krogede hår, øvre del er lettere furet, omkring 11 mm lang kernefrugt. De laveste krogede hår spreder sig bagud.
  • Vækststeder: Bredbladede skove, underskove, græsgange, enge.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Vellugtende Agermåne har i Finland den nordligste grænse for sit vækstområde, og bestandene er begrænset til den sydvestlige øgruppe. Den er ret almindelig i Åland, hvor der er 30 kendte områder hvor den vokser: på fastlandet findes den kun omkring Inkoo og Korpoo, men bortset fra det, ser den ikke ud til at vokse på fastlandet. Vellugtende Agermåne trives især godt på områder med menneskelig aktivitet, specielt i et traditionelt område og områder, som er kun lige er blevet påvirket.

Vellugtende Agermåne trives på skyggefulde steder, akkurat lige som sin slægtning Almindelig Agermåne (A. eupatoria), og den kan til og med midlertidig klare at blive kvalt af andre planter. Svindet af enge og græsningsarealer, og det at de bliver erstattet af buskads og skove er ikke godt for planten. Den er ikke altid i stand til at formere sig selv med frø blandt tyk vækst, og den spreder sig langsomt organisk, sammenlignet med andre engplanter. Vellugtende Agermåne var sandsynligvis i stand til at drage fordel af traditionelle kvæglandbrugsmetoder da dens modne frugt har krogede hår som gør det muligt for den at hænge sig i pattedyrs skind, fugles fjer eller menneskers tøj, for at sprede sig effektivt.

Finske agermåne vokser hovedsagligt i de samme vækststeder og kan også vokse sammen på det samme sted. Det er dog spild af tid at begynde at søge omkring Vellugtende Agermånes base efter en slags basal roset som er typisk for agermåne, og en anden forskel er at dens småblade er mere tilspidsede og mindre lodne. Det er nemmest at skelne imellem arterne i frugtstadiet da Vellugtende Agermånes blomsterleje er bredere, svagt furet og de laveste gribekroge tydeligt spreder sig imod basen. Alle arterne tilpasser sig dog, så der er planter som er vanskelige at adskille. I henhold til sit navn, er Vellugtende Agermåne småblade meget aromatiske når de bliver knust. Den meget sjældne agermåne (A. pilosa), som er beskyttet, vokser også i tætte områder på fastlandet fra Hollola til Kuhmo. Lige som Vellugtende Agermåne forsvandt den samtidig som med den gammeldags måde at bruge landet på døde hen.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page