Matricaria chamomilla & Tripleurospermum inodorum Matricaria chamomilla & Tripleurospermum inodorum

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vellugtende Kamille

Matricaria chamomilla

  • Synonym: Chamomilla recutita, Matricaria recutita
  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Højde: 10–50 cm.
  • Blomstre: Talrige hvide, stjerneformede hun stråleblomster og gule, rørformede, bisexuelle diskblomster er samlet sammen i et blomsterlignende hoved (capitula), 1–2.5 cm. bredt. Tungen af stråleblomsterne hænger hurtigt nedad. Spidsen er svagt 3-tandet. Blomsterkronen af diskblomsterne er 5-fliget. Der er intet blomsterbæger. 5 stilke, hvor støvknapperne er samlet i et rør omkring griffelen. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade, griffelen står for sig selv, støvfanget er 2-fliget. Hovedet er dækket af spiraler af dækblade. Hovedet står alene for enden af stilk og grene.
  • Blade: Vekselstillede, kortstænglede eller stængelløse og hårløse. Bladene er to- eller trefjeret delt. Fint adskilt, trådlignende til linære.
  • Frugt: En gullig, oval, 4–5-åset hårpensel.
  • Vækststeder: Marker, gårdspladser, vejsider og øde jord.
  • Blomstringstid: juni–okotber.

Den Vellugtende Kamille er en vellugtende etårig plante. Dens dækblade består af blade, som er linære og grønlige langs midterribben og lys og hindeagtig langs kanterne. Arten kommer oprindelig fra Midtasien. Den blev tidligere brugt som lægeurt. Te fra denne plante kan drikkes som lindring for mange lidelser.

Den Vellugtande Kamille bliver ofte forvekslet med Lugtløs Kamille (Tripleurospermum perforatum). På trods af at disse planter nu bliver betragtet som hørende til forskellige slægter, så ligner de hinanden så meget, at selv Linnaeus, fader til plantesystematikken troede, at det var den samme art. Arterne kan dog adskilles af den gode lugt fra den Vellugtende Kamille, og af det koniske og hule blomsterleje.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page