Ssp. sativa & ssp. carota

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vild gulerod

Daucus carota

  • Familie: Skærmplantefamilien – Apiaceae (Umbelliferae)
  • Vækstform: Toårig (sommetider etårig) plante. Tyk rod, opsvulmet og rød orange eller tynd med lyse farver.
  • Højde: 30–70 cm. Rillet stilk, stridhåret eller hårløs, massiv.
  • Blomstre: Regelmæssig blomsterkrone (actinomorphic), (ydre småblomstre er ofte lettere spejlsymmetriske og større), hvid-gullig-rødlige (småblomstre i midten er ofte mørkere end ydre småblomstre), 4–7 mm brede, 5 kronblade, dybt hakkede. 5 bægerblade, de små mangler. Støvvejen er af 2 sammenvoksede frugtblade, 2 grifler. 5 støvdragere. Blomsterstanden er en sammensat blomsterskærm, ofte indbuet, skærmstænglerne er tæt sammen i knop og efter blomstring. De underliggende dækblade på primære blomsterskærm er lange og fjerfligede, de sekundære skærmblade har underliggende dækblade.
  • Blade: Vækselstillede, stænglede. Ægformede blade, 2–3 finnede. Småbladene er fligede, fligene er linieformede, næsten elliptiske, lyst grågrønne, blødhårede.
  • Frugt: Oval, fladtrykt fra siderne, 2–4 mm lang todelt spaltefrugt, dækket med krogede børstehår.
  • Vækststeder: I beboede områder, haver, affaldspladser, brakjord, togstationer, vejsider, havne.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Gulerødder er en meget forskelligartet art: i Europa er der 12 underarter, hvoraf den ene er den dyrkede gulerod (ssp. sativus). Den minder om den vilde underart, Vild Gulerod (ssp. carota_),som af og til kan findes sammen med den spiselige gulerod i den finske natur, dvs. har sin oprindelse som en medfølger i høfrø. Naturlige gulerødder minder om spiselige gulerødder, men er sædvanligvis etårige og deres hvide hovedrod er af beskeden størrelse. I en køkkenhave blomstrer gulerødder kun sjældent, men i naturen er de i blomstringstiden viser de sig som en meget typisk skærmplante. Iblandt blomsterne, lige i midten, er der ofte en (eller endda flere) anderledes udseende mørke blomstre, som er større end de omgivende. Denne blomst tiltrækker med sin farve sandsynligvis spyfluer til at bestøve planten. Gulerøddernes frugter har lange, krogede børstehår, som hjælper til at sprede planten, eftersom de hænger fast i pelsen på dyr. Frugtstanden lukker sig i fugtigt vejr, på denne måde adskiller guleroden sig fra andre skærmplanter.

Når den er toårig, oplagrer guleroden næring til produktion af blomster og frø i den første sæson. I en køkkenhave bliver guleroden dyrket som en etårig plante, og roden, som indeholder en masse carbohydrater, vitaminer og mineraler, bliver plukket det første efterår til mad. De næringsrige rødder af gulerødderne var sandsynligvis en del af menneskets føde allerede I forhistorisk tid, i tiden, hvor folk var jægere og samlere, før landbruget. Udviklingen som en dyrket grøntsag begyndte sandsynligvis i Mellemøsten, arnestedet for landbruget. I begyndelsen var blårøde og gule typer dominerende. De bedre kendte orange gulerodsvarianter i dag, blev sandsynligvis udviklet i Holland i 17’nde og 18’nde århundrede. Iblandt de bedst kendte – bortset fra den velkendte lange variant – er sandsynligvis den radiselignende korte, lille variant. Guleroden er en av de bedst givende dyrkede planter og kan give enorme afgrøder om den bliver dyrket I passende humusrig sandet jord. I dag bliver guleroden dyrket næsten over hele verden, fra troperne til de koldeste klimaer.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page