Anthriscus cerefolium Anthriscus cerefolium Anthriscus cerefolium

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vild Kørvel

Anthriscus sylvestris

  • Familie: Skærmblomstfamilien – Apiaceae (Umbelliferae)
  • Højde: 50–150 cm. Stilken er furet.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige), de ydre blomstre er ofte lidt spejlsymmetriske. Fem frie, hvide kronblade, vedhæng takket. Bægerbladene mangler. Fem støvdragere. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade, to grifler. Blomsterstanden er en sammensat blomsterskærm. Dækbladene, som dækker den primære blomsterskærm visner hurtigt, dem på de sekundære blomsterskærme er vedholdende.
  • Blade: De lavere blade med iøjenfaldende, skedende base, dem på den øvre blade er mindre. Løvbladene er trekantede, trefjerede. Småbladene er elliptiske, stortandede.
  • Frugt: En brun, senere mørkebrun, 6-10 mm. lang, elliptisk todelt spaltefrugt.
  • Vækststeder: Enge, mark kanter, hømarker, vejsider, løvskove.
  • Blomstringstid: (maj-)juni(-juli).

Vild Kørvel er en meget talrig skærmplante på påvirkede vækststeder nær menneskelig beboelse. Den er en iøjenfaldende bestanddel af blomsterudfoldelsen på de tidlige sommerenge. Dens blade er fjerdelte flere gange, snorelignende i strukturen. Også blomsterstanden er fint bygget.

I Nordfinland, er Vild Kørvel uden tvivl indfødt, forekommende i frodige skove ved floder og vandløb, og i bjergbirk skovland. I Sydfinland er dens indfødthed vanskelig at konstatere, og menneskeskabte ændringer i de ovennævnte vækststeder har helt sikkert påvirket sammensætningen af deres flora. Dens blade er spiselige og passende som en suppeingrediens. Have Kørvel (A. cerefolium), er nært beslægtet med denne art.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page