© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vild Stedmoderblomst

Viola tricolor

  • Familie: Violfamilien – Violaceae
  • Højde: 8–25 cm. Oprejst stilk, grenet, glat
  • Blomstre: Lidt spejlsymmetriske, 15–25 mm. lodret, nikkende. 5 kronblade, 4 peger opad, 1 nedad, alm. en blanding af violette, gule, og hvide, en af farverne kan være bleg eller mangle. Det laveste kronblad strækker sig bagved til en kort poselignende spore, som overskrider vedhængene af bægerbladene. 5 Bægerblade, grønne, strækker sig bagved til et kort, fladt sporelignende vedhæng. 5 støvdragere. Støvvejen er formet af 3 sammenvoksede frugtblade, griffelen er enkeltstående. Blomstrene står op fra bladakslerne.
  • Blade: Vekselstillede, kortstænglede, akselbladede. Bladene er ægformede til næsten elliptiske, med stumptandede kanter. Akselbladene er store, spejlsymmetrisk fjerfligede, endedelen er større end dem i siderne.
  • Frugt: En treklappet kapsel.
  • Vækststeder: Lavdominerede eller englignende klippefremspring, klippeafsatser i frodige skove, vejsider, marker.
  • Blomstringstid: maj–september.

Den etårige eller flerårige plante Vild Stedmoderblomst er et varieret medlem af den store slægt Viola. I Sydfinland forekommer den hovedsaglig i klippefremspring, mens den i nord også er fundet som ukrudt i dyrket jord.

De store akselblade af Vild Stedmoderblomst kan ses forkert som virkelige blade. De er fjerfligede og endefligen er større end dem i siderne. Kronbladene af Vild Stedmoderblomst overstiger bægerbladene. Dette adskiller den fra den almindeligvis hvidblomstrede Ager Stedmoderblomst (V. arvensis), hvor kronbladene er kortere end eller lige lange som bægerbladene.

Baseret på farve og form på blomsten, er der en historie til hvad plantens svenske navn (styvmorsviol) antageligt viser til: tættest på stedmoderens tykke bagdel (det øverste par af kronblade) er hendes egne børn (de 2 side kronblade), mens stedbørnene (de laveste kronblade) sidder alene længst væk.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page