0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Alk

Alca torda

  • Udseende: En stor, sorte og hvid klodset udseende søfugl. Minder om lomvier, men næbbet er kortere, højere og stumpt.
  • Størrelse: Længde 38–43 cm, vingefang 60–69 cm, vægt
    600–840 g.
  • Rede: 1 æg lagt i hulninger på klippegrund, sommetider med planter, småsten, benstumper osv. som redemateriale.
  • Formering: Et enkelt æg lagt i maj–juni, udruget af begge forældre i 34–39 dage. Ungerne bliver fødet ved reden i 16–19 dage, og også senere for en lang tid væk fra reden til de er flyvedygtige og kan finde føde selv.
  • Udbredelse: Yngler i kolonier på klippeøer på ydre øhav. Største kolonier i Finske farvande kan have så mange som 1,000 par. Total finsk ynglende population er anslået til 6,000–8,500 par.
  • Træk: Flyver sydpå fra august eller senere på efteråret, vender tilbage i april–juni efter at have overvintret i det sydlige Baltikum.
  • Føde: Hovedsaglig fisk (hundestejler, tobiskonge, sild). Kan bringe så mange som 7–8 fisk på en gang tilbage til ungerne, båret på tværs i næbbet.
  • Kald: Dybt knurrende, ikke ulig frøers kvækken.

Alke er søfugle med dybt sorte oversider og klart hvide undersider. Deres høje, vertikalt flade næb har en hvid vertikal stribe. Mange individer har også en hvid stribe, som strækker sig fra basen af næbbet til øjnene. Deres mørke vinger har en meget tynd hvid stribe bag deres armsvingfjer. Deres undervinger er mørkt og lyst mønstrede, men med færre mørke markeringer end Lomvier. Deres armhuler er hvide, og deres sider mangler ofte mørke striber. De har mørk isse i vinterfjerdragten, men hvide kinder og hals med ingen mørk stribe nedadbuende bag deres øjne (sammenlignet med lomvien). Unge Alke minder om lomvier i vinterfjerdragten, men er mere særpræget mørke og hvide, med mat mørkebrune rygge. Alke har sorte ben og næb, og mørkebrune regnbuehinder. Unge fugles næb er ikke så tykt vertikalt, og mangler de hvide striber som krydser de voksnes næb.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page