0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M., W. & F. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Pohjolan linnut värikuvin. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Bjergand

Aythya marila

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: En dykkende and, lidt større og kraftigere end den lignende Troldand. Har ingen kam. Hannen har lysegrå ryg, hunnens ryg er lysebrun og de har en lys plet omkring basen af deres næb og på kinderne. Deres næb er lyseblåt grå med sort spids.
  • Størrelse: Længde 42-51 cm, vingefang 71-80 cm, vægt 860-900 g.
  • Rede: Blandt vegetation eller på et åbent sted, lavet af græs og dun.
  • Formering: 7-12 æg bliver lagt i maj-juni, de bliver udruget af hunnen i 24-25 dage. Ællingerne forlader reden meget hurtigt efter udklækning og lærer hurtigt at finde føde selv, men de forbliver dog sammen i et kuld sammen med deres mor. Ællingerne lærer at flyve i en alder af omkring 7-8 uger.
  • Udbredelse: Yngler omkring øerne og kysterne i den Botniske Bugt og i søerne på de åbne højdedrag i det nordlige Finsk Lapland. Sjælden, og antallet er for tiden nedadgående. Den finske ynglende bestand er anslået til 400-600 par.
  • Træk: Både om dagen og natten. Forlader Finland i oktober-november, kommer tilbage i marts-maj. Overvintrer i Østersøen, Nordsøen og Middelhavet.
  • Føde: Dyr på bunden og vandplanter.
  • Kald: Et groft “karr karr”.

Bjergand står opført som truet i Finland og er beskyttet over hele landet.
Finland er hjemsted for omkring 65 % af artens ynglende bestand i EU.

Bjergands hanners ynglefjerdragt kan blive forvekslet med Troldands, men de er lidt større, deres ryg er gråligt hvid og de har ingen kam. De har grønt metallisk skær på deres hoved og violet skær på deres bryst. Hunnerne er lysebrunere end hunnen hos Troldand og har mere hvidt på bugen. De har et bredt hvidt bånd omkring basen af næbbet og også ofte en lille lys kindplet.

Bjergand har hvide vingestriber. Deres hoved er stort og rundet. Måden deres hoved hælder på giver dem et lidt trekantet udseende. De har blågrå ben, sortspidset gråblå næb og gul iris.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page