0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Bogfinke

Fringilla coelebs

  • Familie: Finker – Fringillidae
  • Udseende: En af de mest almindelige fuglearter i Finland. Hvide eller hvidlige vingestriber, grønlig gump og hvide kanter på halen er tydelige i alle fjerdragter. I sommerfjerdragt er hannen nem at genkende på grund af dens klare farver. Hunnen mangler rødlig lyserød underside og sider. Hannen er lidt større end hunnen.
  • Størrelse: Længde 14-16 cm, vægt 16-30 g.
  • Rede: I et træ eller busk i en højde på 1-20 meter. Dygtigt lavet af mos og lav og camoufleret med lav og stykker af birkebark, foret med fjer og hår. Skålen på reden er dyb.
  • Formering: 3-7 æg bliver lagt i april-maj, de bliver udruget af hunnen i 11-15 dage. De flyvefærdige unger bliver i reden i omkring 10-15 dage, og lærer at flyve efter omkring 21 dage. Opfostrer ofte to kuld.
  • Udbredelse: Yngler i al slags skovland over hele Finland, bortset fra det nordligste Lapland. Den finske ynglende bestand er anslået til 7-9 millioner par. I de mest gunstige områder kan tætheden nå 100 reder pr. kvadratkilometer.
  • Træk: Om dagen, den forlader Finland i september-oktober og kommer tilbage i marts-maj. Overvintrer i Vesteuropa, også i et lille antal i Finland.
  • Føde: Frø, hvirvelløse dyr.
  • Kald: I flugt “yib”; advarselskald “pink” (ligner det hos Musvit); sangen er en høj, kvidrende nedadgående skala.

I alle fjerdragter kan Bogfinke skelnes på sine to hvide vingestriber, grønlige gump og hvide kanter på halen. Hannen har grålig blå hætte og nakke, brunligt lyserøde kinder og bryst og kastanjebrun ryg. Hunnen og unge fugle har gråligt brun hætte og lyst gråligt brun underside. Bogfinke har brune ben og iris. Hannens næb er blåligt grå med en mørk spids om sommeren (lysere om vinteren) og næbbet hos hunnen og unge fugle er brunt.

Efter Løvsangeren er Bogfinke den mest almindelige fugl i Finland. I de sydlige dele af landet er Bogfinken den mest almindelige ynglende art.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page