0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Jari Hiltunen, Jouko Lehmuskallio. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Hættemåge

Chroicocephalus ridibundus

  • Synonym: Larus ridibundus
  • Familie: Måger – Laridae
  • Udseende: En lille måge, bedst genkendelig i alle fjerdragter på de kileformede markeringer på de primære vingefjer på forkanten af vingerne, som bliver bredere imod vingespidsen. I sommerfjerdragten har voksne mørkebrunt hoved (kan se ud til at være sort).
  • Størrelse: Længde 35-39 cm, vingefang 86-99 cm, vægt 205-340 g.
  • Rede: På en høj af vegetation eller flydende på en sø eller havbugt, sommetider også på klipper eller bar jord på små øer. Reden er lavet af stilke af vandplanter, men den kan også bestå af en simpel fordybning uden brug af noget rede materiale.
  • Formering: Almindeligvis 1-3 æg bliver lagt fra sent i april, udruget af begge forældre i omkring 21-23 dage. Ungerne er lærer at flyve efter omkring 24-35 dage.
  • Udbredelse: Yngler næsten over hele Finland, der er dog huller i Lapland, hvor bestanden er sparsommere. Trives i vegetation i vådområder omkring søer og havbugter, også på små klippeøer. Kan æde i forstadsområder og landbrugsjord langt væk fra reden. Bygger ofte rede i store kolonier. Total finsk ynglende bestand er anslået til 50.000-100.000 par.
  • Træk: Forlader Finland tidligt om efteråret; rede kolonier kan være forladt sent i juli eller tidlig i august. Et lille antal overvintrer i Finland, men de fleste fugle overvintrer i Danmark eller længere vest og sydpå i det europæiske fastland, og nogle kan også flyve til Afrika. Tilbagevendende trækfugle kommer fra marts og senere.
  • Føde: Altædende. Hvirvelløse dyr (især orme), fisk. Fouragerer også på affaldspladser og omkring gademarkeder og havne.
  • Kald: Varierede skrigende og leende kald. Kolonier kan være ekstremt larmende.

Hættemåger er mindre og slankere end Stormmåger, og har mere tilspidsede vinger. I deres sommerfjerdragt har voksne mørkebrune hoveder. I Deres vinterfjerdragt er en lille mørk plet bag hvert øje alt som er tilbage af deres mørke sommerhætte. På fugle i alle fjerdragter er brugbare skelnende kendetegn deres primære vingefjer, som har hvid farve på forkanten og mørk farve på oversiden af bagkanten Undersiden af vingen er kun sort nær ved vingespidsen (sammenlignet med fuldstændig sort hos Dværgmåge). Unge Hættemåger har grå og brune mønstre på deres overside, og hvide haler med et sort bånd på halespidsen.

Hættemågers ben er røde (voksne) eller lyserøde (unge fugle). Dens næb er rødt med en sort spids. Dens øjne har brun iris og er omkranset af hvide øjeringe.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page