0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M., W. & F. von Wright: Pohjolan linnut värikuvin. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Havørn

Haliaeetus albicilla

  • Udseende: En meget stor ørn, med brede vinger, en kort hale, en lang hals og et stærkt næb. I flugt minder den om et “flyvende tæppe”.
  • Størrelse: Længde 76–94 cm, vingefang 190–240 cm, vægt: han 3,8–4,2 kg; hun 4–6 kg.
  • Rede: Meget stor rede bygget af stokke, typisk tæt på toppen af et fyrretræ (dog ikke almindeligvis lige på toppen som reden hos en fiskeørn), den bliver brugt i mange år.
  • Formering: 1–3 æg (typisk 2) lagt fra tidlig i april, udruget af begge forældre i 42–45 dage, dog kun i korte perioder af hannen. Unge fugle er flyvedygtige efter 70–77 dage. Forsigtige og følsomme overfor forstyrrelse i redeperioden. Unge fugle bliver kønsmodne efter 5–6 år.
  • Udbredelse: Yngler langs Finland kyster og rundt om større søer og reservoir i finsk Lapland. Den er vokset i antal siden sent i 1970’erne; nuværende population er omkring 370 par.
  • Træk: Styrer for at overvintre i områder omkring Det Baltiske Hav og Nordsøen i september-november og vender tilbage i april–maj. Nogle fugle overvintrer i Finland, specielt på Åland og det sydvestlige øhav. Fugle som yngler nær Det Arktiske Hav trækker også gennem Finland.
  • Føde: Fisk, fugle og ådsler.
  • Kald: En serie af kald, som minder om skriget hos sølvmågen.

Havørne er enorme fugle med lange, brede vinger. Deres haler er forholdsvis korte og kileformede. De har store næb og ret lange halse. På grund af den rektangulære profil af deres lange, brede vinger, bliver det sommetider sagt at de minder om enorme “flyvende tæpper” med et lignende skællet hoved og hale på hver side.

Voksne fugle er almindeligvis jævnt brune, med gullige hoveder og klart hvide haler. Unge er mørkere rødligbrune med sorte spidse på deres fjer. Deres haler er mørke, men kan sommetider skinne blegt imod himmelen når den ses nedefra. Unge har en smal hvidlig stribe langs deres undervingedækfjer, og hvidlige armhulepletter. Unge får ikke deres voksne fjerdragt før i en alder af 4–5 år. Yngre voksne minder om ældre fugle, men spidsen af deres hvide haler kan stadig være markeret med et smalt mørkt bånd.

Havørne i alle aldre har gule ben. Hos ældre ørne er næb, vokshud og regnbuehinder gule. Unge har sorte næb, grønligbrun vokshud og brune regnbuehinder.

Den finske havørns population har været stejlt nedadgående sent i 19’ende århundrede på grund af forfølgelse. Deres antal var lavest i 1920’erne, men er kommet sig så. I 1960’erne og 1970’erne fik yngleproblemer på grund af giftig forurening deres antal tilbage til grænsen af udryddelse i Finland med et yngleantal, som faldt så lavt som 4 ørne for hele andet. Takket være naturfredningsfolks arbejde med uforurenet føde til at hjælpe ørnene igennem vinteren, er deres antal steget igen og har gjort dem til et symbol for succesfuld naturbeskyttelse.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page