0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Mervi Wahlroos, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Hjejle

Pluvialis apricaria

  • Familie: Brokfugle – Charadriidae
  • Udseende: En mellemstor vadefugl med kort næb, lidt mørkere end den lignende Strandhjejle. Fjerene på oversiden har brunligt gule kanter. Armhulerne er hvide. Sort og hvid farve er tydelig på undersiden i sommerfjerdragten.
  • Størrelse: Længde 25-28 cm, vingefang 53-59 cm, vægt 160-220 g.
  • Rede: I en lav fordybning på heder eller en tue i mosejord. Kun lidt materiale bliver brugt, hovedsagligt lav, kviste og stykker af græs.
  • Formering: 4 æg lagt i maj, udruget af begge forældre i 27-29 dage. Ungerne forlader reden hurtigt efter udklækning og lærer hurtigt at finde føde selv. De lærer at flyve efter omkring 28 dage.
  • Udbredelse: Yngler på heder i arktiske højdedrag, i birkebestande i fjelde og længere mod syd i mosejord. Mere almindelig i det nordlige Finland, sjældnere mod syd. Den finske bestand er anslået til 40.000-80.000 par. Under træk kan de måske ses på landbrugsjord og på kyster.
  • Træk: Overvintrer omkring Middelhavet og i Vesteuropa. Forlader Finland i juli-oktober, kommer tilbage i april-maj.
  • Føde: Hvirvelløse dyr.
  • Kald: Et vemodigt fløjt “poo-eeh”.

Hjejler er tætte vadefugle på størrelse med Drosler med kort næb, sort underside og spraglet sort og gul ryg og vinger. Et bånd af hvid farve går hele vejen fra hoved til hale imellem de sorte og gulligt brune dele af dens fjerdragt. Unge fugles fjerdragt er gulspraglet og sort over det hele. I flugt kan Hjejle genkendes på sine ret ensfarvede gule vinger og hale og sine hvide armhuler. Dens ben er mørkegrå, dens næb er sort, og dens iris er brun.

Fugle af to forskellige racers af Hjejler kan ses i Finland. De fleste af de fugle, som yngler her er af den nordlige race (P. a. altifrons), men fugle, som yngler mod syd kan vise kendetegn for den nominerede race (P. a. apricaria).

Fugle af en meget lignende art Sibirisk Hjejle (Pluvialis fulva), ses også af og til i Finland. Den er lidt mindre og slankere end Hjejle, men har forholdsvis større hoved, længere hals, længere ben og et længere næb af mere jævn bredde. Dens armhuler er brunlige grå. Dens fløjtende kald har to stavelser, ikke ulig kaldet hos Sortklire.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page