0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Hvepsevåge

Pernis apivorus

  • Udseende: Musvågelignende rovfugl, men halen og vingerne er længere end musvågens, og hovedet er mere fremstrakt i flugt. Vingerne hænger let nedad under glideflugt.
  • Størrelse: Længde 52–59 cm., vingefang 110–132 cm., vægt 510–1,160 g.
  • Rede: Bygget af kviste, typisk omkring 10 m. over jorden. Pyntet med bladfyldte grene (almindeligvis mere end rederne hos andre rovfugle).
  • Formering: 2–3 æg lagt sent i maj, udruget af begge forældre i 32–36 dage. Unge fugle er flyvedygtige efter 40 dage.
  • Udbredelse: Yngler så langt nord som sydlige Lapland, men er mere almindelig længere sydpå. Foretrækker blandede skove. Den finske population bliver anslået til 1,500 par.
  • Træk: Overvintrer i det tropiske Afrika, den flyver sydpå fra sent i juli eller så sent som oktober. Den kommer tilbage i maj-juni.
  • Føde: Hovedsaglig humlebier og hvepse, men den kan også æde andre fugles æg og unger. Den bringer bikager til reden til at give ungerne at æde.
  • Kald: Stillere end hos andre rovfugle. Mest almindelige kald er et skingert skrig.

Hvepsevågen er lige stor som musvågen, men har længere vinger og hale. I flugt er deres smalle hoved fremstrakt, lige som gøgens hoved, og deres vinger hænger let nedad fra deres krop med ingen synlige albueled (sammenlignet med musvågen). Adskillige forskellige farvevarianter kan ses. Nogle fugle er lige så mørkebrune som musvåger, mens andre kan være så blege som fiskeørne. Farven under deres vinger varierer også, men båndet på bagkanten af vingerne er almindeligvis mørkt, og deres armsvingfjer har mørke striber, lavet af to-tre pletter på hver fjer. Adskillende kendetegn inkluderer form og fremtoning, og når den ses tæt på, ser man de karakteristiske halemarkeringer, som består af et bredt mørkt bånd på halespidsen, og to tættere mørke bånd ved halebasis. Hvepsevåger har gule ben og sorte næb med vokshud, som er mørkebrun foroven og gul forneden. Fjerene tæt på næbbet er skællede (en tilpasning for at undgå stik). Regnbuehinderne er gule på voksne fugle og grålige på unge fugle.

Gennem ynglesæsonen er hvepsevåger sky, og deres reder er svære at finde. Artens population i Finland har været nedadgående i lang tid.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page