0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Hvidsisken

Acanthis hornemanni

  • Familie: Finker – Fringillidae
  • Udseende: Ligner Gråsisken, men er lysere. Bedste kendetegn til identifikation er en ustribet lys plet på gumpen, ensfarvet lyst gat, meget lille næb, og generelt lysere udseende end Gråsisken.
  • Størrelse: Længde 12-14 cm, vægt 12-16 g.
  • Rede: I et tre eller busk, almindeligvis meget langt nede. Omhyggeligt lavet med et ydre lag af kviste; et midterlag af lav, stykker af enebærbark, tynde rodfibre osv. og en foring af pileknopper, rensdyrhår og fjer.
  • Formering: 3-7 æg bliver lagt i maj-juli, de bliver udruget af hunnen i 10-12 dage. De flyvefærdige unger bliver i reden i 12-13 dage.
  • Udbredelse: Yngler på tundraregioner og i birkebestande i fjelde. Den finske bestand er anslået til 1.000-5.000 par. Antallet varierer sandsynligvis betydeligt fra år til år. Ses regelmæssigt på fuglebrætter.
  • Træk: Delvis trækfugl med uregelmæssige vandrings og trækmønstre. Efterårsbevægelserne er mest i november, forårstrækket i marts-april. Nogle fugle overvintrer i finsk Lapland, men arten kan også ses regelmæssigt i det sydlige Finland, men den trækker ikke så langt syd som Gråsisken.
  • Føde: Frø af forskellige planter; om vinteren er det især frø af el og birk.
  • Kald: Ligner meget det hos Gråsisken (kan kun skelnes af eksperter). Flugtkaldet er et “ju-jup”, også et stigende “chay-ee” for at tiltrække sig opmærksomhed. Sangen består af gentagne stigende kald med snurrende lyde.

Hvidsisken er generelt lysere end Grønsisken. Dens ryg er grå med næsten ingen brune striber. Den er mindre stribet over det hele end Gråsisken, især på siderne og gumpen, som har et lille ustribet område på størrelse med en sukkerknald. Dens gat er også ensfarvet (med fraværende eller kun meget smal stribe som er lavet af fjerstilke). Hvidsisken har sort hagesmæk, røde pandepletter og to lyse striber på hver vinge. Hannen kan også have varierende grader af rød farve på bryst og gump. Nogle individer har meget hvide undersider med næsten ingen striber. Hvidsisken har mørkebrune ben, lille mørkspidset gult næb og mørkebrun iris.

Nogle individer, især unge fugle, er meget svære at skelne i marken. Dette problem er blevet besværligere af eksistensen af hybrider imellem Gråsisken og Hvidsisken.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page