0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Knarand

Mareca strepera

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: Minder lidt om Gråand, men mangler blåt vingespejl og har i stedet hvide pletter på indersiden af dens vingespejl. Hannen har spraglet brunligt hoved og hals, ret ensfarvet grålig krop og sort farve omkring gattet. Hunnen minder meget om hunnen hos Gråand.
  • Størrelse: Længde 46-56 cm, vingefang 78-90 cm, vægt 850-1000 g.
  • Rede: I tæt vegetation lavet af tørre plantestilke, blade og dun.
  • Formering: 8-12 æg bliver lagt i maj, de bliver hovedsagligt udruget af hunnen i 27-28 dage. Ællingerne forlader reden meget hurtigt efter udklækning og lærer hurtigt at finde føde selv, de forbliver dog sammen i et kuld tæt på deres mor. De lærer at flyve i en alder af 7-8 uger.
  • Udbredelse: Ny i Finland. Bygger rede i et lille antal syd og vest for en linje, som går groft imellem Oulu og Imatra efter næringsrige havbugter og søer, og øer i havet. Den finske ynglende bestand er anslået til 150-300 par.
  • Træk: Natlig. Forlader Finland imellem august-oktober, kommer tilbage i april-maj. Overvintrer langs kysterne i Vesteuropa, Middelhavet og Nordafrika.
  • Føde: Hovedsagligt planter.
  • Kald: Hannen laver et groft lydende “kroak” kald om foråret. Hunnens kald ligner kvækket hos Gråand.

Knarand er pjaskene ænder, lidt mindre og lettere bygget end Gråand. De er sjældne i Finland. Selv i dens ynglefjerdragt (oktober-tidlig juni) er hannens farve beskeden. Den har gråligt brunt hoved og hals, ensfarvet grålig krop og sort gat. Den har hvide markeringer på vingestriben, og en kastanjebrun plet på den midterste vinge dækfjer. Deres næb er mørkegrå. I maj-juni fælder hannen sin ynglefjerdragt og begynder at ligne hunnen mere, selv om den er lidt mørkere og mangler de små mørke pletter, som typisk er på hunnens næb.

Hunnen og unge Knarænder minder meget om Gråænder, selv om de er mere hvidlige på bugen og har hvide pletter (sommetider små eller manglende) på vingerne (Gråænder har blå vingemarkeringer). Deres næb har ensfarvede brede orangegule kanter. Knarand har orangegule ben med mørkere net. Deres iris er brun.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page