0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Knopsvane

Cygnus olor

 • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
 • Udseende: En stor, hvid vandfugl. Unge fugle har bleg brunliggrå
  fjerdragt.
 • Størrelse: Længde 140-160 cm, vingefang 200-240 cm, vægt 9-13 kg.
 • Rede: Stor redehøj lavet af tagrør (sommetider tang) på land eller flydende blandt tagrør.
 • Formering: 3-10 æg (gennemsnit 5.8) lagt fra sent i april, udruget efter 35-38 dage. Ungerne er ikke flyvedygtige før efter 4,5 måneder (135 dage).
 • Udbredelse: Almindeligst på kystområder i Vest og Sydvestfinland. Har rede nær vand. Den byggede første gang rede i Finland 1934, på Åland.
  Artens Finske population er øget indtil de sidste år, og nuværende antal er omkring 6,000-8,000 par.
 • Træk: Overvintrer i Finland, men alt efter isens tilstand trækker den til mere sydlige dele af det Baltiske Hav, så langt som til danske farvande. Trækfuglene vender tilbage i marts-april.
 • Føde: Vand og strandplanter.
 • Kald: Laver sjældent kald.

Knopsvaner er store hvide vandfugle. Deres haler er ret lange og kileformede, det adskiller dem fra andre hvide svaner, som er fundet i Finland. Voksne Knopsvaner har et udpræget knoppet orange og sort næb. Markeringen på næbbet hos Sang og Pibesvaner er gul og sort. Knopsvaner svømmer med deres tykke hals buet og med vingerne let hævede. Begge køn har samme udseende, men hannerne har større knop på næbbet. Svaneungerne er brunere eller mere grå end ungerne hos andre hvide svanearter. Deres næb er lyserødligt og sort hellere end orange. De får deres hvide voksne fjerdragt gennem delvis fjerskifte gennem sommeren efter deres udklækkelse. Knopsvaner er i det store og hele tavse, men de kan høres lave hvæsende kald. I flugt kan deres vingeslag høres højt og tydeligt, som er et andet adskillende kendetegn ved denne art, eftersom Sangsvanens vingeslag er meget stillere.

Knopsvanen er Finlands tungeste fugl. Deres æg er også de største hos nogen finsk fugl, omkring 15 cm i længden. Deres udbredelse til de mere nordlige egne af Finland, er blevet forsinket på grund af at unge fugle ikke er flyvedygtige i adskillige måneder.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page