0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kongeedderfugl

Somateria spectabilis

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: En dykkende and, lidt mindre end den mere almindelige Edderfugl, med kortere ryg. Ynglende hanner har en karakteristisk fjerdragt som er lys foran og mørk bagved. Hunnens fjerdragt er næsten ensartet brun med brogede markeringer og et “smilende” udseende.
  • Størrelse: Længde 55-63, vingefang 67-100 cm, vægt 1,5-2,1 kg.
  • Rede: Ved havstrande, flodbredder og søbredder i tundralignende områder, kan være synlige eller skjult i vegetation. Foret med fjer.
  • Formering: Lægger 4-5 æg i juni. Kun hunnerne ruger i 22-24 dage. Ællingerne lærer at flyve efter 7-8 uger. Adskillige hunner og deres afkom danner ofte store flokke, hvor alle hunnerne passer på alle de unge fugle.
  • Udbredelse: Yngler ved arktiske strande i NØ Rusland og Serbien. Ses af og til på træk i Finland.
  • Træk: Can ses i Finland hele året, men oftest i april-maj. Overvintrer hovedsagligt i Barentshavet fra nordlige Norge til Novaya Zemlya.
  • Føde: Krebsdyr, bløddyr, pighuder.
  • Kald: Hannernes ynglekald, som høres om foråret “hurlurlurlurlu” ligner meget Urfuglens.

Ynglende hanner hos Kongeedderfugle er hovedsaglig hvide foran og mørke bagi. En oval hvid plet er tydelig oven på deres sorte vinger, og de har en anden hvid plet på undersiden bag deres fødder. To små, sorte sejllignende tegn stikker op fra deres rygge. Hovederne har perleagtig grå farve på nakkerne og hætterne. Deres overnæb har et lyst orange skjold med sorte kanter. Sammen med deres små hvidspidsede mørkerøde næb og deres op purrede halsfjerdragt giver dette deres hoveder et firekantet udseende. Deres kinder har grønne markeringer og deres bryster er blegt lyserøde i farven. Efter yngletiden skifter hannerne fjer, om sommeren bliver de mørkere og deres orange næbskjold krymper.

Hunner og umodne Kongeedderfugle har en ret ensartet fjerdragt, som er brun i farven, de kan bedst adskilles fra Edderfugle på deres små næb og det kortere og mere runde fjerdække på siderne av næbbet. Hunner og umodne fugle har grønlige grå næb med kanter, som er formet, så de får et smilende udtryk. Hanner har orange ben, mens hunners ben er grønlige. Kongeedderfugles iriser er gule.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page