0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M., W. & F. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Pohjolan linnut värikuvin. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kvækerfinke

Fringilla montifringilla

  • Familie: Finker – Fringillidae
  • Udseende: Nordlig slægtning til den mere kendte Bogfinke, nemmest at skelne på sin lyse gump og orange farve på bryst og skuldre.
  • Størrelse: Længde 14-16 cm, vægt 19-28 g.
  • Rede: I et træ (ofte gran eller birk) eller en busk, i en højde på 1-1,5 m. Lavet af skæglav, mos, strå og dun fra pilerakle, foret med fjer, hår, mosede dele og Lemminguld osv.
  • Formering: 3-8 æg bliver lagt i maj-juni, de bliver udruget af hunnen i 11-12 dage. De flyvefærdige unger bliver i reden i 12-13 dage.
  • Udbredelse: Bygger rede i det nordlige Finland og mere sjældent i det centrale Finland, og kun af og til længere mod syd. Foretrækker at yngle i sparsomt bevoksede blandede og nåleskove. Den finske ynglende population er anslået til 1-2,5 millioner par (blandt landets mest talrige ynglende fugle).
  • Træk: Hovedsagligt om dagen. Flyver sydpå i september-oktober, kommer tilbage i marts-maj. Overvintrer i Vest og Centraleuropa og omkring Middelhavet, også i et lille antal i Finland.
  • Føde: Frø, hvirvelløse dyr.
  • Kald: I flugt “jek”, sangen minder om sangen hos Grønirisk, men dykker dybere, er jævnt fraseret og melankolsk.

Kvækerfinke er lidt større ned Bogfinke, og har en lidt længere hale. Den kan i alle fjerdragter genkendes på sin orange farve på bryst og skuldre og den hvide gump. Lige som Bogfinke har den to hvide striber på hver vinge, men den mørke hale mangler den hvide kant, som er synlig på Bogfinker. Hanner i sin ynglefjerdragt har blåligsort hoved og er blåsorte på den forreste del af ryggen, sorte pletter på siderne og hvid bug. Om efteråret forsvinder den blåsorte farve under en gråbrun farve på spidsen af fjerene. Unge fugle og hunner er mere beskedne i farven med brune mønstre på ryggen og striber på hætten.

Kvækerfinke har brune ben og iris. Hannens næb er blåsort om sommeren, men gult med en sort spids om vinteren. Hunnens næb er lyst rødbrunt på overnæbbet og gule omkring basen på undernæbbet,

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page