0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Lille præstekrave

Charadrius dubius

  • Familie: Brokfugle – Charadriidae
  • Udseende: Ligner Stor Præstekrave, men har en gul øjering og dens vingestriber er så smalle, at de er svære at se.
  • Størrelse: Længde 15-18 cm, vingefang 32-35, vægt 33-44 g.
  • Rede: I en lav fordybning i sand eller grus, kun lidt rede materiale bliver brugt (skaller, fyrrenåle, stykker af strå osv.).
  • Formering: 4 æg bliver lagt i maj, udruget af begge forældre i 22-28 dage. Ungerne er lærer at flyve efter 21-32 dage. Ungerne forlader reden hurtigt efter udklækning og lærer hurtigt at finde føde selv.
  • Udbredelse: Findes på åbne kyster og andre områder med lille eller ingen vegetation så som opfyldning og grusgrave. Den finske bestand er anslået til 4.000-4.500 par.
  • Træk: Efterårstrækket er i juli-september, kommer tilbage april-maj. Overvintrer omkring det østlige Middelhav og i Østafrika. På træk ses den oftere ved indsøer.
  • Føde: Små hvirvelløse dyr, insekter, edderkopper, snegle.
  • Kald: Advarselskald eller kald for opmærksomhed er et højt “piuu”:

Lille Præstekrave er mindre end Stor Præstekrave; dens næb er længere, tyndere og mørkere; og den mangler synlige hvide vingestriber. Dens ansigtsmarkeringer er også sorte og hvide, men dens sorte maske ender i en vinkelform ved ørefjerene (ikke rundet som hos Stor Præstekrave) og det sorte bånd over dens pande imellem øjnene er adskilt fra den brune farve bag på hætten af en hvid stribe. Et sort bånd går omkring brystet og op på hver side af halsen. Dens overside er sandet brun og dens underside er hvid.

Unge Lille Præstekrave har ingen sorte markeringer på hovedet. De har hvid farve på pande, strube og hals, og kun en lidt utydelig gulligbrun øjestribe. Fjerene på ryggen har smalle gullige kanter.

Lille Præstekrave har lyserøde ben, sort næb (med en gul base på undernæbbet) og brun iris. Den har tydelige gule øjeringe, men disse markeringer er måske ikke klart synlige på unge fugle.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page