0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Lomvie

Uria aalge

  • Udseende: En sand søfugl, fundet i øhavet. Ligner en Alk, men med tyndere, spidsere. Hoved og ryg er mørkebrune; hvide undersider.
  • Størrelse: Længde 38–46 cm, vingefang 61–73 cm, vægt 945–1,045 g.
  • Rede: Æg lagt på klippehylder i størstedelen af dens udbredelsesområde, men i Finland i lave hulninger på klippefremspring. Intet redemateriale bliver brugt.
  • Formering: Et enkelt æg lagt i maj, udruget af begge forældre i 28–49 dage. De knap flyvefærdige unger bliver fodret ved reden i 27–30 dage, før de unge fugle tager af sted og bliver selvstændige, selv om de endnu ikke er flyvefærdige.
  • Udbredelse: Yngler i kolonier, ofte i stort antal på atlantisk kystklipper og øer. I Baltikum yngler den på klippeholme. Den blev næsten udryddet i den baltiske region sent i det 19’ende århundrede, men er senere kommet sig, hjulpet af beskyttelse af deres yngleøer (f.eks. Karlsö, nær Gotland i svensk farvand fra 1880). I Finland har den haft reder på Aspskär i Pernå siden 1956, og i dag har den også reder i lille antal på Åland og Turku øhavet. Den finske population bliver nu beregnet til nøjagtig 25–35 par.
  • Træk: Flyver sydpå, hovedsaglig i august, kommer tilbage i maj. Overvintrer i de sydlige farvande i Det Baltiske Hav.
  • Føde: Fisk deriblandt sild, ulk, tobiskonge og torsk. Kan bære en enkelt fisk på langs i næbbet.
  • Kald: Grynten og klynker, der siges sommetider at det minder om vred gøen fra et kobbel hunde på afstand.

Lomvier er søfugle, som kan genkendes på deres lange, spidse næb. De slægtninge, som ligner mest er alke og kortnæbbet lomvie, som kun ses i Finland af og til. Den mørke overside på lomvier (hoved, hals og ryg) er mørkebrun og ikke sort som hos alker. De har hvide undersider og deres sider er let stribede. Nogle individer, kendt som ringlomvier (1% af den baltiske population) har en udpræget fjerdragt med hvide ringe rundt om deres øjne og en tynd hvid stribe bag hvert øje.

Lomvier har en enkelt hvid stribe på hver vinge bag deres armsvingfjer. Deres undervinger har langsgående mørkere og blegere striber, så vel som mørke armhulepletter. I vinter fjerdragt bliver lomviers kinder og halse hvide, men de beholder en sortlig isse og en smal nedadbøjet sort stribe bag hvert øje. Unge Lomvier minder om voksne i vinter fjerdragten, men har færre striber på siderne og almindeligvis en smal hvid stribe bag halsen.

Lomvier har sorte ben med sortlig brune svømmefødder. I yngletiden har hannerne gulligbrune ankler, og hunnernes ankler bliver mere gullige. Lomvier har sorte næb og mørkebrune regnbuehinder. De sidder sædvanligvis som alke med deres ankler på jorden.

Lomvierne i Det Baltiske Hav hører til racen U. a. intermedia, men individer af den arktiske race U. a. aalge. er sommetider set i finsk Lapland.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page