0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Pibeand

Mareca penelope

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: En mellemstor, sorthalset, pjaskende and med et rundt hoved. Hanner har i ynglefjerdragt et orangebrunt hoved og hals og en cremefarvet pandeplet. Hvide vingepaneler er synlige på fugle i flugt. Hunnerne har en varm farve på deres krop.
  • Størrelse: Længde 42-50 cm, vingefang 75-87 cm, vægt 600-850 g.
  • Rede: Almindeligvis i skovland under en busk, i bundvegetation og godt skjult i vegetation. Foret med fjer og dun.
  • Formering: 7-9(-13) æg bliver lagt i april-maj, de bliver udruget af hunnen i 22-23 dage. Ællingerne forlader reden efter udklækningen og lærer hurtigt at finde føde selv, men bliver i deres kuld ved deres mor. De lærer at flyve omkring 6 uger efter udklækningen.
  • Udbredelse: Fundet i farvand over hele Finland. Den finske ynglende bestand er anslået til 50.000-70.000 par.
  • Træk: Kan trække om dagen eller natten. Forlader Finland i august-oktober, kommer tilbage i marts-maj. Overvintrer hovedsagligt i Vesteuropa, nogle fugle kan dog blive tilbage i Finland.
  • Føde: Om sommeren græsser den lige som gæs. Andre sæsoner æder den vandplanter og æder kun sjældent hvirvelløse dyr eller fisk.
  • Kald: Hannen har et højt karakteristisk piskesmæld lignende fløjtende kald “vii-u(rr)”. Hunnen laver kun et raslende “kar, kar…” kald i flugt.

Pibeand kan jages som en vandfugl i Finland. Det er en pjaskende korthalset and af mellemstørrelse, med høj pande, som giver dens hoved et rundet udseende. Den har kort, lyst blågråt næb med sort spids. Hannen er i sin ynglefjerdragt (fra oktober eller november til slutningen af juni) meget farverig med orangebrunt hoved og hals, en cremefarvet pandeplet og lyserødt bryst. Dens krop er hovedsagligt lyst grå med stribede mønster, og den har hvid underside. Den har sorte dækfjer på undersiden af halen, og dens vinger har hvide paneler og et spejlmønster som er iriserende grønt foran og sort bagved.

Hannen skifter fjer sent i juni og dens sommerfjerdragt fra juli til oktober minder om hunnens fjerdragt, men den kan stadig genkendes på dens brede, klart hvide ovale vingepanel. Hunner og unge fugle er generelt mere ensfarvet rødlig brune i farven, men deres fjerdragt kan variere meget efter årstiden og mellem individer. Dens skelnende kendetegn omfatter dens form, mangelen på øjestribe, og rene hvide farve på bugen, som stikker ud i forhold til de andre mørke dele af fjerdragten. Nogle hunner og unge har også hvide vingepaneler, men disse paneler er mindre end hos hannerne. Pibeand har mørkegrå ben og brun iris.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page