0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Rødstrubet lom

Gavia stellata

  • Familie: Lommer – Gaviidae
  • Udseende: Det mindste og slankeste medlem af Lomfamilien. Hovedet er bemærkelsesværdigt mindre end på andre Lommer, næbbet peger lidt opad. I flugt bliver halsen ofte holdt lavt, det adskiller den fra lignende arter, inklusive den mere almindelige Sortstrubet Lom. Når den svømmer ser profilen fladbrystet ud.
  • Størrelse: Længde 55-67 cm, vingefang 91-110 cm, vægt 1,3-2 kg.
  • Rede: I en fladgrundet fordybning på en måtte af tørvemos eller en tue af star, almindeligvis nær kysten eller endog omgivet af vand, som gør fuglene i stand til at svømme lige op i reden uden at skulle gå. Reden er lavet af plantemateriale stablet op til en fladgrundet høj for at hæve den op fra den fugtige jord.
  • Formering: 2-3 æg bliver lagt i maj, udruget af begge forældre i omkring 24-29 dage. Ungerne lærer at flyve efter omkring seks uger. Så forlader de typisk den sø, hvor reden ligger for at søge efter vand, hvor der er mere føde (de fleste af de søer, hvor Rødstrubet Lom bygger rede, har ingen fisk).
  • Udbredelse: Bygger rede over næsten hele Finland, men kun ved siden af søer som har mosede kyster eller damme i åbne sumpe. Fugle søger efter føde ved at besøge større søer, ofte langt væk fra den sø, hvor de har rede. Antallet har været nedadgående indtil for nyligt, men artens finske ynglende population bliver i dag anslået til 900-1.100 par.
  • Træk: Forlader Finland sent om efteråret for at overvintre langs kysterne ved den sydlige Østersø og Vesteuropa, den kommer tilbage i april-maj. Trækruterne for mange fugle, som bygger rede i det nordlige Rusland og Sibirien går gennem Finland. Disse trækfugle kan ses i maj.
  • Føde: Små fisk (Skalle, Aborre), krebsdyr og bløddyr.
  • Kald: I flugt er kaldet et karakteristisk “ka-ka-ka-kaa-ka-ka”. En bred variation af stønnende og tudende kald kan måske høres omkring rede søen.

Rødstrubet Lom er beskyttet over hele Finland og Åland.

Voksne Rødstrubet Lom har ensfarvet brunlig ryg, og askegråt hoved med en rødlig strubeplet, som kan ses i godt lys. Bugen er hvid. Dens ben er sorte på ydersiden og lyst grå på indersiden. I dens sommerfjerdragt har den mørkt næb og rød iris.

Om vinteren har voksne grå overside med lyse pletter og hvid underside. Den har mørkegrå farve med lysere brudte striber på bagsiden af halsen og hætten. Dens næb er lysegrå. Dens ben er lysere end om sommeren, men iris forbliver rød. Unge Rødstrubet Lom minder om voksne i fjerdragten, men forsiden og siderne af halsen er grå, farven på oversiden er brunere, deres næb er lysere og deres iris er rødlig brun.

Rødstrubet Lom er ofte meget larmende omkring de mosede søer og damme, hvor de bygger rede. Deres skrig og stønnen har også forskrækket mennesker. Mange små skovsøer i Finland har navne, som henviser til de larmende indbyggere.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page