0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Matti Huuskonen, Jari Hiltunen, M., W. & F. von Wright: Pohjolan linnut värikuvin. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Spurvehøg

Accipiter nisus

  • Udseende: En lille rovfugl med en lang hale, og korte, brede, afrundede vinger.
  • Størrelse: Længde 29–41 cm., vingefang 58–80 cm., vægt (han) 130–175 g, (hun) 220–345 g.
  • Rede: Løs rede af kviste, altid i den lavere halvdel af et træ, dækket med tynde strimler af fyrrebark, ikke pyntet med bladfyldte grene.
  • Formering: 3–6 æg lagt fra sent i april, udruget af hunnen i 33–34 dage. Unge fugle er flyvedygtige efter 26–28 dage.
  • Udbredelse: Bygger rede i skove, specielt i fugtige og sumpede granskove. Den er fundet over hele Finland. Den finske population består af 12,000–15,000 par.
  • Træk: Trækker sydpå fra august for at overvintre rundt om det Baltiske Hav eller i Vest eller Centraleuropa, den kommer tilbage i marts-maj. Det er også almindeligt at den overvintrer i Finland (som den mest almindelige overvintrende høg).
  • Føde: Små og mellemstore fugle (sommetider så store som husskader eller skovskader) og gnavere.
  • Kald: Som duehøgens, men svagere. Advarselskaldet er et vedvarende “ki-ki-ki-ki-ki”.

Han spurvehøge er mindre end hunnerne. Den kan adskilles fra den vellignende, men større duehøg, på den smallere halerod, kortere armsvingfjer, kortere hals og forholdsvis større hoved. T-formet i flugt (ulig den mere korsformede duehøg). Flugten består af nogle få hurtige vingeslag fulgt af en lang flad glideflugt. Den kan også lide at stige højt.

Spurvehøge har gråligbrune oversider og blege undersider med tætte tværstriber. Voksne hanner, ældre end 3–5 år udvikler grå rygge og vinger, og rustrøde undersider. Voksne hunner har ingen rustfarve, men deres ryg bliver også grå. Unge fugle har rustbrune rygge og deres stribede bryst er også markeret med rustbrune pletter. Deres rustfarve blegner med årene og deres rygge bliver gradvis gråligbrune, mens deres undersider bliver hvidere med mørke striber med jævn afstand. Spurvehøge har grønliggule ben og blågrå næb med grønliggul vokshud. Regnbuehinderne hos unge fugle er bleggule, de bliver klarere gule eller orange med alderen.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page