Juvenile Juvenile

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. All rights reserved.

Steppehøg

Circus macrourus

  • Udseende: En kærhøg med meget lange, smalle vinger og et let, fjedrende flyvemønster, næsten som en terne.
  • Størrelse: Længde 40–50 cm., vingefang 97–118 cm., vægt 315–445 g. (hunnen er større).
  • Rede: Bygget af strå og græs på jorden imellem buske eller højt græs.
  • Formering: 3–6 æg udruget af hunnen i 29–30 dage. Ungerne er flyvedygtige efter 35–45 dage.
  • Udbredelse: Bygger rede i udstrakte græssletter eller kratbevokset område i SØ Europa, og af og til i Finland. Ellers er den en sjælden besøgende, selv om den er set mere de senere år.
  • Træk: Overvintrer i Afrika og Mellemøsten. Trækkende fugle ses i Finland april–maj og august-september.
  • Føde: Pattedyr og fugle
  • Kald: Ligner kaldet hos hedehøgen.

Steppehøge har meget lange og smalle vinger og haler. Deres femte håndsvingfjer er afkortet. De ser lette og ranglede ud. Deres flugt er let og ternelignende, men tungere end hedehøgens. Voksne hanner ligner hanner hos blå kærhøg i farven, bortset fra at den sorte markering på vingespidserne er smallere og kileformet (kun sorte på 2-6 håndsvingfjer), og mindre blanke på vingerne. Hannerne har meget jævn lys bug.

Voksne hunner hos steppehøgen minder også om hunner hos blå kærhøg eller hedehøg. De kan bedst adskilles fra hunner hos blå kærhøg på deres generelle form; og fra hunner hos hedehøg på deres næsten regelmæssige mørkebrune håndsvingdækfjer og de tættere mørke tværstriber på deres undervinger. De lysere farver under markeringerne på deres vingedækfjer bliver også gradvis mørkere ind mod kroppen.

Unge steppehøge er mørkere end voksne hunner, og deres undersider er næsten ubemærket rødbrun (sammenlignet med brun og stribet hos unge blå kærhøg). De kan bedst adskilles fra unge hedehøge på deres blege gullige ustribede halslinning. Siderne på deres halse er jævnt mørkebrune, og står tydelig i kontrast med de hvide markeringer omkring deres øjne.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page