0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Stor kobbersneppe

Limosa limosa

  • Familie: Sneppefugle – Scolopacidae
  • Udseende: En stor vadefugl, nogenlunde samme størrelse som en Regnspove med et meget langt lige næb. Vingerne er mørke med et bredt hvidt bånd, halen er hvid og sort, hvid farve på gumpen strækker sig ikke til ryggen. I sommerfjerdragten har voksne slående kobberrød farve, unge fugle har gulbrun spraglet fjerdragt.
  • Størrelse: Længde 37-42 cm, vingefang 63-74 cm, vægt 160-440 kg.
  • Rede: I en ret dyb fordybning, foret med star. Bygger til reden for at hæve højden hvis vandstanden stiger.
  • Formering: 4 æg bliver lagt i maj, udruget af begge forældre i 23-24 dage. Ungerne forlader reden hurtigt efter udklækning og lærer hurtigt at finde føde. Ungerne lærer at flyve efter omkring en måned.
  • Udbredelse: Blev første gang i Finland i 1903. Er blevet mere almindelig siden 1950erne. Ynglede første gang i Finland i Hailuoto nær Oulu i 1955. Den finske ynglende bestand er anslået til 70-90 par. Bygger rede i åbne vand enge og landbrugsjord.
  • Træk: Fuglene forlader Finland mellem tidlig juni og oktober, kommer tilbage april-maj efter at have overvintret omkring Middelhavet eller i Afrika.
  • Føde: Hvirvelløse dyr.
  • Kald: Hurtig serie af næsten gøgelignende skrigende kald “kyi-ki-ki-ki-ki”.

Stor Kobbersneppe er klassificeret som truet i Finland. Den er en beskyttet art over hele landet.

Stor Kobbersneppe er medlem af den udbredte og mangeartede familie af sneppefugle. Den er så stor som Regnspove og har meget lange lige næb. Dens vinger er mørke med et bredt hvidt bånd, dens hale er hvid og sort, og den har hvid farve på gumpen, som ikke spreder sig til ryggen. I sommerfjerdragten har voksne kobberrødt hoved, hals og bryst, lys bug og tværgående striber på siderne. Unge fugle har lignende mønstre som voksne i sommerfjerdragten på vinger og ryg, men de mangler kobberfarve og har i stedet gullig grå underside.

Stor Kobbersneppe har grønlig sorte ben, dens næb er gulligt brunt eller gulligt orange med sort spids, og dens iris er mørkebrun. De udfører en særpræget svingende og svajende parringsdans i flugt.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page