0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Strandhjejle

Pluvialis squatarola

  • Familie: Brokfugle – Charadriidae
  • Udseende: Den største hjejle i Finland, Strandhjejle kan også skelnes på sit store hoved og kraftige næb. Fjerene på ryggen er mørkegrå med hvide kanter (beige kanter hos unge fugle). Strandhjejle har skelnende sorte armhuler synlige under vingerne i flugt.
  • Størrelse: Længde 26-29 cm, vingefang 56-63, vægt 135-227 g.
  • Rede: I en lav hulning i tundra områder. Få materialer bliver brugt, hovedsagligt lav og dele af dværgbuske og græs.
  • Formering: 34 æg bliver lagt i juni, udruget af begge forældre i 26-27 dage. Ungerne forlader reden meget hurtigt og lærer snart at finde føde, i stand til at flyve efter omkring 23 dage.
  • Udbredelse: Findes i Finland kun som passerende trækfugl. Yngler i arktiske tundraområder. Nærmeste yngleområder på Finland er Kanin halvøen i det nordlige Rusland. Under trækket kan den ses hvilende langs mudrede strande eller på små, fjerntliggende øer.
  • Træk: Efterårstrækket er i august-november, den kommer tilbage i maj-juni. Har tendens til at flyve meget højt under trækket. Overvintrer langs Afrikas kyst så langt sydpå som Sydafrika.
  • Føde: Hvirvelløse dyr.
  • Kald: I flugt er det et tretonet fløjtende kald “pee-oo-ee”.

Strandhjejles fjerdragt ligner den hos Hjejle, men kan skelnes på de mere udpræget lyse markeringer på hals og hætte, den grå plettede farve på ryggen, og mangelen på hvide striber som går hele vejen langs siderne på Hjejle. Voksnes underside er sort tilbage til benene og hvid bag ved benene.

Unge Strandhjejler ser mere ensartede ud i farven. Dens ryg er dækket med gulligt brune mønstre på siden med jævnt mellemrum, og de har sorte spidser på fjerene. Smalle mørke striber kan skelnes på dens gulligt brune underside.

Tre skelnende kendetegn kan ses på Strandhjejle i alle fjerdragter når fuglen er i flugt: en hvid vingestribe, den hvide basen på dens hale og mørke pletter under vingen. Den har mørkebrun iris og sort næb og ben.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page