0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, Jari Hiltunen, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Toppet skallesluger

Mergus serrator

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: Mellemstor, slank and. Hannen har farverig fjerdragt, hunnens er mere gråblå. Begge køn har en kam. Hunnen og unge fugle kan skelnes fra den lignende Stor Skallesluger på fraværet af en særpræget grænse på halsen mellem farverne på hovedet og brystet. Næbbet er slankt hele vejen til basen.
  • Størrelse: Længde 52-58 cm, vingefang 69-82 cm, vægt 0,8-1,1 kg.
  • Rede: Godt skjult under en enebærbusk, i græsset vegetation eller i et hul. Lægger kun til reden under rugningen.
  • Formering: 7-12 æg bliver lagt i maj-juni(juli), udruget af hunnen i 26-32 dage. Ællingerne forlader reden hurtigt efter udklækningen og lærer hurtigt at finde føde selv, men de bliver sammen i et kuld med deres mor til de er fuldt udvoksede. De lærer at flyve efter omkring 2 måneder.
  • Udbredelse: Yngler omkring store næringsfattige søer over hele Finland. Ynglende bestand er anslået til 30.000-40.000 par.
  • Træk: Både om dagen og natten. Forlader Finland i juni-november, kommer tilbage i april-maj. Overvintrer i Vesteuropa og omkring Middelhavet. Nogle fugle overvintrer på Åland.
  • Føde: Fisk og hvirvelløse dyr.
  • Kald: Hannen er næsten stille. Hunnen laver en serie af grove kald.

Toppet Skallesluger er dykkende ænder. Den kan jages i Finland i jagtsæsonen.

Hannen har mere farverig fjerdragt end den hvidere han hos Stor Skallesluger. Den har en børstelignende kam bag på hovedet, og en hvid halsring mellem dens grønligt sorte hoved og rødligt brunt mønstrede bryst. Hunnen er mere brunlig og mere jævnt farvet end hunnen hos Stor Skallesluger. Grænsen mellem dens lyst brune hoved og lysere bryst er ikke tydelig. De har også kam og hvidere pletter med en sort midterstribe på bagkanter af hver vinge (sml. Stor Skallesluger). Den har røde ben med mørkere svømmefødder. Hannen har rødt næb og iris. Hunnen har rødligt brunt næb og orange iris. Unge fugle har brunlig iris.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page