0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Trane

Grus grus

  • Familie: Traner – Gruidae
  • Udseende: Meget stor langhalset og langbenet fugl, hovedsagligt grå i farven. Kan forveksles med Fiskehejren, men Tranen flyver med halsen strakt lige ud. På jorden er dens mest udprægede kendetegn en busket del af fjerdragten tæt på halen, som faktisk er formet af dens tertiære vingefjer.
  • Størrelse: Længde 96-119 cm, vingefang 180-222 cm, vægt 4,1-6 kg.
  • Rede: Stor stabel af kviste, strå og græs, typisk bygget på kanten af en åben mose blandt høj græsagtig vegetation.
  • Formering: 1-3 æg bliver lagt fra sent i april, udruget af begge forældre i omkring en måned. Ungerne forlader reden lige efter udklækningen, men lærer først at flyve efter 63-70 dage.
  • Udbredelse: Yngler over hele Finland så langt nord som de åbne højdedrag i det nordlige Finsk Lapland. Fandtes tidligere på udstrakte moser, men i dag yngler den også i større grad i udstrakte rørbede omkring søer og havbugter. Den finske ynglende bestand er anslået til 40.000 par.
  • Træk: Kan ofte ses trækkende i store larmende V-formede flokke når den forlader Finland imellem august og oktober, eller når den kommer tilbage i marts-maj. Overvintrer i Nordafrika, Mellemøsten og SØ og SV Europa.
  • Føde: Frø, bær, hvirvelløse dyr, frøer, firben og slanger, af og til små gnavere og unge fugle.
  • Kald: Højt tilbagevendende og langtrækkende trompeterende kald.

Tranen er beskyttet over hele Finland og Åland.

Tranen er hovedsagligt grå i farven med en hvid stribe som går fra kinden ned ad siden af halsen imellem den sorte farve på hals og hætte. Den har også et lille rødt mønster mod bagsiden af hætten. Tranen kan skelnes fra den mindre Fiskehejre på de buskede fjer omkring halen (faktisk dannet af dens forlængede vingefjer), og i flugt på den måde den holder hovedet lige foren (ulig Fiskehejren, som krummer halsen i flugt). Tranens lange ben hænger godt bagud efter dens korte hale i flugt (ulig Gæs og Svaner, som også flyver i V-formede flokke, men med deres ben usynligt dækket under deres hale). Tranen har sorte ben, lyserødt næb og rød iris.

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page