0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Troldand

Aythya fuligula

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: En lille, tæt dykkende and med en tyk hals og et stort hoved. Hannen er sort og hvid, hunnen brun. Størrelsen på toppen på bagsiden af halsen varierer på fugle af forskelligt køn og alder og sæson. Bred hvid vingestribe er synlige på fugle i flugt.
  • Størrelse: Længde 40-47 cm, vingefang 65-72 cm, vægt 550-820 g.
  • Rede: Blandt vegetation, under en busk, eller mere åbent i en mågekoloni, lavet af opstablede dele af rørplanter, foret med dun.
  • Formering: 6-12 æg, lagt i maj. Nogle delte reder indeholder så mange som 30 æg eller flere, lagt af forskellige hunner. Kun hunnerne ruger i 23-27 dage. Ællingerne forlader reden hurtigt efter udklækning og lærer at finde føde selv, de forbliver dog sammen i et kuld sammen med deres mor. De lærer at flyve efter omkring 2 måneder.
  • Udbredelse: Yngler omkring mange slags vand over hele Finland. Den finske ynglende bestand er anslået til 40.000-60.000 par.
  • Træk: Hovedsaglig om natten. Flyver sydpå i september-oktober, kommer tilbage i april-maj. Overvintrer i Vesteuropa og den sydlige Østersø, også tiltagende på Åland.
  • Føde: Bunddyr, planter.
  • Kald: Hannens parringskald indeholder bløde klik og fløjt, hunnen laver et skarpt “krr krr” kald.

Troldand er klassificeret som sårbar i Finland, men den er stadigvæk blandt de 13 andearter, som kan skydes i jagtsæsonen.

Hannen er hovedsagligt blankt sort i ynglefjerdragt med hvide sider og bug. Dens hoved har violet metallisk skær og tydelig kam hængende over bagsiden af halsen. Hunnen og unge fugle er næsten fuldstændig mørkebrune med lidt hvid farve på undersiden. Nogle hunner en hvid ring omkring basen af næbbet, lige som markeringer på hunnen hos Bjergand, men næsten altid smallere. Troldand har brede hvide vingestriber. Dens ben er blålig grå med mørkere svømmefødder. Dens næb er blåligt grå med en mørk kroget spids. Dens iris er gul.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page