Nicotiana tabacum Nicotiana tabacum Nicotiana alata Nicotiana alata Nicotiana sylvestris

© Copyright: Images: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Aztec Tobacco

Nicotiana rustica

 • Name also: Mapacho
 • Family: Nightshade Family – Solanaceae
 • Growing form: Annual herb.
 • Height: 25–150 cm. Stem usually branchless, sticky-haired.
  NOT TRANSLATED YET.
 • Flower: Teriö (vihertävän)keltainen, yhdislehtinen, suppilomainen, ratasmainen, 5-liuskainen, 10–15 mm leveä, ulkopinnalta hiukan karvainen. Verhiö yhdislehtinen, 5-liuskainen, kellomainen–torvimainen, tahmeakarvainen; kukinnan jälkeen laajeneva. Heteitä 5, ponnet kasvaneet kiinni teriön torveen. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 2-luottinen. Kukinto terttumainen, viuhkomainen.
 • Leaves: Kierteisesti, ruodillisia. Lehtilapa iso, leveänpuikea–soikea–lähes pyöreä, ehytlaitainen.
 • Fruit: Pallomainen–munanmuotoinen, 7–15 mm leveä kota.
 • Habitat: Pihat, puutarhat, joutomaat. Koristekasvi.
 • Flowering time: July–September.

Palturitupakka oli ensimmäinen Amerikasta Eurooppaan tuotu tupakkakasvilaji. Tupakan toi Lissabonista Ranskan hoviin 1560-luvulla ranskalainen diplomaatti Jean Nicot, ja hänen nimestään tuli myöhemmin lajin tieteellisen sukunimen perusta ja myös tupakan vaikuttavan aineen, nikotiinin kantasana. Aluksi tupakkaa ei poltettu vaan sitä nuuskattiin. Tupakka yritettiin kieltää ja paavikin julisti sen pannaan, mutta mikään ei auttanut, tupakka yleistyi nautintoaineena osin laittomasti ja osin laillisesti.

Cultivated Tobacco & Winged Tobacco (Jasmine Tobacco) & South American Tobacco (Woodland Tobacco)

Nicotiana tabacum & Nicotiana alata & Nicotiana sylvestris

Tupakkatuotteiden valmistusaineena palturitupakan korvasi myöhemmin virginiantupakka. Sen kukat ovat yleensä vaaleanpunaisia, kapeampia ja pidempiä kuin palturitupakan. Meillä Suomessa tupakoita viljellään koristekasveina, joita saattaa tavata karanneina joutomailla ja puutarhojen läheisyydessä: Muista suvun lajeista, joita maailmanlaajuisesti tunnetaan yli 60, kannattaa mainita vielä valkotupakka sekä narsissitupakka.

European Scopolia (Henbane Bell)

Scopolia carniolica

Tupakkakasvien kanssa samaan heimoon, mutta eri sukuun kuuluvan, touko- kesäkuussa kukkivan skopolian saattaa tavata Suomessa puutarhoissa ja myös puutarhakarkulaisena. Skopolia muistuttaa tupakkakasveista eniten virginiantupakkaa, ainakin teriöiden värin perusteella.

Other species from the same family
Trees and bushes from the same family

Follow us!Identify species!

Sivun alkuun / Top of the page