© Copyright: Images: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Cutleaf Coneflower

Rudbeckia laciniata

 • Name also: Golden Glow, Goldenglow, Green-headed Coneflower
 • Family: Daisy Family – Compositae, subfamily Asteroideae
  (formerly Aster Family – Asteraceae)
 • Growing form: Perennial herb.
  NOT TRASLATED YET
 • Korkeus: 50–200 cm. Varsi kalju, haarova.
 • Kukka: Kukat muodostavat 5–10 cm leveitä, kehtosuomujen suojaamia kukkamaisia mykeröitä. Mykerön laitakukat (2–4 cm) neuvottomia, keltaisia, kielimäisiä, soikeita–suikeita, pian alaskaartuvia. Torvimaiset kehräkukat kellanvihreitä. Yleisin lajike ’kultapallo’ kerrottukukkainen (kehräkukat laitakukkien kaltaisia). Heteitä 5. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 2-luottinen. Kehtosuomut puikeita, koukkukärkisiä, yleensä lyhytkarvaisia, limittäin, eripituisia, 2–3:ssa rivissä. Mykeröpohjus kekomainen.
 • Lehdet: Kierteisesti. Alimmat lehdet 3–5 kertaa pariliuskaisia, keskimmäiset 3-liuskaisia, ylimmät liuskattomia, puikeita. Lehtien alapinta kalju, yläpinta lyhytkarvainen. Lehtilaita sileä tai harvahampainen. Ainakin tyvilehdet ruodillisia, ylemmät varsilehdet ruodittomia, melkein sepiviä. Tyvilehdet jopa 20 cm pitkiä.
 • Hedelmä: Kalju, lenninhaiveneton, 4-särmäinen pähkylä, jonka särmät hampaisia.
 • Kasvupaikka: Koristekasvi, jäänne, vain harvoin karkulainen. Asumusten liepeet, pihat, puistot, joutomaat, tienvarret, pellonlaidat, niityt.
 • Kukinta: Heinä–syys(–loka)kuu.

Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva syyspäivänhattu on Suomen ’aidossa, villissä’ luonnossa melko harvinainen ja etenkin sen kerrottukukkainen lajike, ’kultapallo’ on sen verran eksoottisen näköinen, että sen aivan oikein, päättelee olevan puutarhakasvin jäänteen. Päivänhatut, etenkin kultapallo on erittäin suosittu ja näkyvä laji(ke) nykyajan siirtolapuutarhoissa.

Black-eyed Susan

Rudbeckia hirta

Kesäpäivänhattu on syyspäivähattua huomattavasti lyhyempi (30–80 cm), ja sen kaikki lehdet ovat ehyitä (ei liuskaisia), silposuonisia ja yleensä syyspäivänhatun tavoin ehytlaitaisia, toisinaan harvaan hammaslaitaisia. Varreltaan kesäpäivänhattu on karheakarvainen. Laitakukkien kieli on kärkeä kohti vaaleneva, tyvipuoli on usein tummakuvioinen. Kehräkukat ovat selvästi tummempia kuin syyspäivähatulla. Kesäpäivänhatusta ei ole kerrottukukkaista lajiketta. Kesäpäivänhattu on 2-vuotinen. Lajinimien perusteella voisi päätellä että kesäpäivähattu kukkii huomattavasti aikaisemmin, mutta niin ei kuitenkaan ole.

Rough Oxeye (Smooth Oxeye, False Sunflower)

Heliopsis helianthoides

Äkkiä katsottuna päiväsilmä muistuttaa päivänhattuja. Vähän tarkempi tutkiminen kertoo että hatuista ei ole kysymys. Lehtiasento on vastakkainen (hatuilla kierteinen). Lehdet ovat ehjiä, puikeita, sahalaitaisia. Mykeröt ovat pitkäperäisia ja kehtosuomut ovat 2–3:ssa rivissä.

Other species from the same family

Follow us!

Identify species!

Sivun alkuun / Top of the page