Narrow-leaved Goosefoot
Chenopodium pratericola
- Name also: Desert Goosefoot
- Family: Amaranth Family – Amaranthaceae
(formerly Goosefoot Family – Chenopodiaceae) - Growing form: Annual herb.
- Height: Commonly 20–70 cm (8–30 in.). Stem erect, hard, branched, usually green-striped.
NOT TRANSLATED YET - Kukka: Kukat pieniä ja huomaamattomia. Kehä vihreä, säteittäinen, n. 2 mm leveä, jauhoisia (rakkokarvaisia), köliselkäisiä kehälehtiä 5. Heteitä 5. Emiö yhdistyvinen, 2-luottinen. Hyvin pienet, lähes perättömät kukat terttuja muodostavina sykerökimppuina. Sykeröt pieniä.
- Lehdet: Kierteisesti, lyhytruotisia, likaisen harmaanvihreitä, lapa 2–4 cm, soikea–suikea, jauhoinen. Lehden laita sileä, alalehdissä toisinaan 1(–2) hammasta (ylälehdissä ei hampaita).
- Hedelmä: Loivasti köliselkäisten kehälehtien ympäröimä pähkylä. Siemen musta–mustanruskea, pyöreä, litteä, yleensä alle 1 mm.
- Habitat: Cultivated land, yards, roadsides, waste places
- Flowering time: August–September
Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva kapelehtisavikka on meillä lähinnä harvinainen vierailija. Sen lehdet ovat lajinimen mukaisesti kapeita, yleensä ehytlaitaisia ja lyhytruotisia, melko teräväkärkisiä ja alapinnalta hyvin jauhosia. Sykeröt ovat pieniä ja tiheitä. Kasvi on melko runsashaarainen
Stinking Goosefoot
Chenopodium vulvaria
Välimeren tienoilta kotoisin oleva haisusavikka on kapealehtisavikan tapaan meillä hyvin harvinainen. Lehdiltään sekin on hyvin jauhoinen ja kuten arvata saattaaa, voimakstuoksuinen, eikä tuoksu ole mitenkään mielyttävä – tuoksua voisi verrata mätään kalaan. Lehdet ovat leveän puilkeita–vinoneliömäisiä, ehytlaitaisia. Kukinto on tähkämäinen ja lehdetön, sykeröt ovat pieniä. Koko kasvi on yleensä hyvin rento, lähes maanmyötäien, usein alle 10 cm korkea.
Fig-leaved Goosefoot
Chenopodium ficifolium
Eteläisestä Euroopasta kotoisin oleva viikunanlehtisavikka on sekin meillä hyvin harvinainen savikkalaji, niinkuin muutkin tämän sivun savikat. Sen tunnistaa parhaiten 3-liuskaisten (keskiliuska sevästi pisin ja tylppähampainen) lehtiensä perusteella.
Quinoa
Chenopodium quinoa
Kvinoa ei ole meillä luonnonvarainen savikkakasvi. Savikoiden sukuun kuuluvan, eteläamerikkalaista alkuperää olevan, Suomessakin nykyisin viljeltävän kvinoan siemeniä on meilläkin saatavissa hyvin varustetuista kaupoista. Inkojen jo tuhansia vuosia sitten käyttämät kvinoan siemenet ovat gluteenittomia ja sopivat erityisen hyvin keliakiaa poteville.