© Copyright: Images: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Orange Balsam

Impatiens capensis

 • Name also: Orange Jewelweed, Common Jewelweed, Spotted Jewelweed, Spotted Touch-me-not
 • Family: Balsam Family – Balsaminaceae
 • Growing form: Annual herb.
 • Flowering time: July–September.
 • Height: 30–70 cm (12–30 in.). Stem upper part slightly branched, swollen-jointed, juicy, fragile.
 • Flower: Irregular (zygomorphic), 3–4 cm (1.2–1.6 in.) long. Petals 5, orange, with reddish-brown spots, 4 lowermost fused in pairs. Sepals 3, lowermost pouch-like, same colour as petals, suddenly contracted into spur (0.5–1 cm long), which bent forwards. Stamens 5, anthers fused. Gynoecium composed of 5 fused carpels. Inflorescence bent under subtending bract, a 2–4-flowered raceme. Self-pollinating closed dwarf flowers common.
 • Leaves: Alternate, stalked. Blade elliptic–ovate, thin, with sparsely toothed margin (5–12 teeth on each side).
 • Fruit: 5-parted, pendent capsule, which bursts open when ready, scattering the seeds into the air. Seeds with prominent veins.
 • Habitat: Stream-side broad-leaved forests, rich swamps, springs.
 • Flowering time: July–September.
 • Harmfulness: Harmful invasive species.

NOT TRANSLATED YET. Eksoottisen näköisten palsamikasvien monimuotoisuuden keskus on Aasian vuoristoseuduilla ja myös Afrikassa on runsas lajisto. Euroopassa on vain yksi alkuperäinen heimon laji, meilläkin kasvava lehtopalsami (I. noli-tangere). Laji kasvaa myös Pohjois-Amerikassa, jossa sitä ei kuitenkaan ole yleensä erotettu omaksi lajikseen lännenpalsamista. Kovasti lehtopalsamia muistuttavan lännenpalsamin siemeniä kylvettiin vuonna 1949 puronvarteen Lohjan ja Karjalohjan rajalla, mistä laji alkoi tehokkaasti levitä Lohjanjärven rannoille. Lännenpalsami on kotiutunut hyvin, mutta ei ole kuitenkaan onneksemme levinnyt kovasti laajemmalle. Lohjan ja Karjalohjan lisäksi lännenpalsamia on havaittu Helsingin itäosista ja Raahesta.

Muiden meillä tavattavien palsamien tapaan yksivuotisena, keväällä itävänä ja syksyn pakkasiin menehtyvänä lännenpalsami on kokonaan vuotuisen siemensadon varassa. Sen kotahedelmä aukenee kypsänä herkästi kosketuksesta tyvestä kärkeen päin ja sinkauttaa siemenet jonkin matkan päähän emokasvista. Suvun tieteellinen nimi viittaa juuri tähän kodan kosketusherkkyyteen: impatiens tarkoittaa kärsimätöntä tai herkkää. Erottavia tekijöitä lännenpalsamin ja lehtopalsamin välillä ovat: lehtien hammaslaitaisuus (lehtopalsamilla hampaita 10-16, lännenpalsamilla 7-12; kukkien kannusten suunta on selkeämmin kukan suuntainen (lehtopalsamilla useammin alaviistoon); kukkien väri punaisempi ja pilkkuja enemmän ja niiden kontrastisuus selkeämpi.

Other species from the same genus
Other species from the same family

Follow us!

Identify species!

Sivun alkuun / Top of the page