© Copyright: Kuvat:

Essi Keskinen, Sanna Saari

. All rights reserved.

Haarukkalevä

Furcellaria lumbricalis

  • Ylemmät taksonomiset tasot: Rhodophyta (Punalevät) – Gigartinales
  • Heimo: Furcellariaceae
  • Kasvumuoto: Haarukkalevä on punaruskea, mutta läpivalaistuna tummanruskea ja kuivuessa mustuva. Kasvaessaan kukin haara jakautuu kahteen osaan päättyen haarukkamaisiin kärkiosiin. Rustomaiset, 1–2 mm leveät varret lähtevät vyyhdistä, jossa on runsaasti kiveen kiinnittyviä, juurimaisia kiinnitysrihmoja. Kasvavat kärkiosat ovat keltaisia. Matalalla kasvavat yksilöt ovat runsaammin haarautuneita, syvemmällä esiintyvät yksilöt lähes haarautumattomia.
  • Korkeus: 5–20 cm
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Haarukkalevä on alkuperältään mereinen ja sitä löytää eteläiseltä ja varsinaiselta Itämereltä, Suomenlahdelta, Saaristomereltä, Selkämereltä ja Merenkurkusta. Matalassa vedessä haarukkalevä muodostaa tuppaita ja ns. Furcellaria-kerroksen, syvemmällä se esiintyy pääasiassa yksittäin. Matalilla hiekkapojilla laji kasvaa irtonaisena, joskus jopa hyvinkin runsaina kasvustoina. Rantojen kivipinnat alle 20 m syvyydessä ovat haarukkalevälle tyypillisiä kasvupaikkoja, mutta erityisen yleinen se on 4–10 m syvyydessä, jossa se on usein jopa punalevävyöhykkeen valtalaji. Haarukkalevän pinnalla kasvaa tyypillisesti paljon muita leviä. Haarukkaleväpalloja löytää usein rannoille huuhtoutuneena.
  • Lisääntyminen: Haarukkalevä on monivuotinen. Loppukesästä haarojen kärkiosiin ilmestyy itiöpesäkkeitä, jotka talven ja kevään aikana kypsyvät hedelmällisiksi. Itiöt vapautuvat joulukuussa, kiinnittyvät sopivalle alustalle ja kasvavat keväällä leväksi.
Valehaarukkalevä

Polyides rotundus

  • Heimo: Polyidaceae
  • Yleiskuvaus: Haarukkalevää harvinaisempi valehaarukkalevä on pyöreä ja säännöllisen Y-haaroittunut, kumimaisen pehmeä, voimakkaan punainen levä, joka sekin muuttuu kuivuessaan mustaksi. Haarukkalevään verrattuna valehaarukkalevän varret ovat hieman paksummat, haarojen taitekohdat pyöristyneemmät ja koko levä on hauraampi. Kun näitä lajeja irrottaa pohjasta, haarukkalevän kiinnitysrihmat tulevat useimmiten mukana, valehaarukkalevällä ne katkeavat herkästi. Myös valehaarukkalevä haaroo matalalla kasvaessaan enemmän, syvemmältä löytyvät yksilöt haarovat harvemmin, jos ollenkaan. Lajin esiintymisalue ulottuu eteläiseltä Itämereltä Saaristomerelle.
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page