Hentovita
Potamogeton pusillus
Pikkuvita
Potamogeton berchtoldii
- Ylemmät taksonomiset tasot: Tracheobionta (Putkilokasvit) – Alismatales (Sarpiomaiset)
- Heimo: Potamogetonaceae (Vitakasvit)
- Koko: (3–)10–50 cm
- Ulkonäkö ja erityispiirteet: Hentovita ja sitä muistuttava pikkuvita ovat nimensä mukaisesti pieniä ja hentoja, täysin upoksissa kasvavia vesikasveja. Ne ovat maavarrettomia ja yksittäin esiintyviä. Niiden usein ruskeanväriset, alle 2 mm leveät lehdet ovat tupettomia mutta korvakkeellisia. Molemmilla lajeilla varsi on liereä, erittäin hoikka ja haarova päättyen alle 2 cm pitkään tähkäperään ja 4–7 cm pitkään tähkään. Hentovidan 1–3 cm pituiset lehdet ovat usein pyöreäkärkisiä ja niiden alla tuntuu koholla oleva keskisuoni. Pikkuvidalla lehtilapa on tavallisesti 2–4 cm, 3-suoninen eikä sen keskisuoni ole selvästi koholla. Keskisuonen sivuilla voi suurennuslasilla erottaa leveät, vaaleat lehtivihreättömät juovat. Vedestä nostettaessa hentovidan lehdet ovat jonkin verran harittavia, pikkuvidalla veltompia. Hentovidan ulkomuoto vaihtelee kasvupaikan mukaan: ulkosaariston aallokkoisilla kasvupaikoilla laji esiintyy n. 3 cm korkeana muotona, mutta suojaisissa kasvuoloissa se saattaa kasvaa jopa 50 cm korkeaksi. Makeammassa vedessä viihtyvän pikkuvidan vartta rytmittävät selkeät nivelnystyt.
- Levinneisyys ja elinympäristö: Hentovita sietää pikkuvitaa suolaisempaa vettä ja lajia löytyy Suomenlahdelta ja Saaristomereltä, mutta Tallinna–Tukholma-linjaa etelämpänä laji ei juurikaan viihdy. Hentovita kasvaa rehevänä erityisesti liejupohjilla, etenkin ruoikkojen liepeillä. Pikkuvita kasvaa Itämeressä vain paikoitellen hyvin vähäsuolaisissa vesissä kuten Selkä- ja Perämerellä.
- Lisääntyminen: Itämeressä molemmat lajit kukkivat ja kantavat hedelmää vain satunnaisesti. Lisääntyminen tapahtuu pääasiassa talvehtimissilmuin, joista uusi ysilö kasvaa suoraan silmun päätyessä sopivalle alustalle.
→ Hentovidan levinneisyys Suomessa (Kasviatlas, Helsingin yliopisto)
→ Hentovidan levinneisyystietoa (GBIF)
→ Pikkuvidan levinneisyys Suomessa (Kasviatlas, Helsingin yliopisto)
→ Pikkuvidan levinneisyystietoa (GBIF)
Muita saman suvun lajeja
Ahvenvita,
Hapsivita,
Merivita,
Pikkuvita,
Muita lajeja samasta ryhmästä
Ahvenvita, Hapsikat, Hapsivita, Haurat, Hentonäkinruoho, Hentosätkin, Järvikaisla, Järviruoko, Järvisätkin, Kaislat, Karvalehti, Kiertohapsikka, Meriajokas, Merihapsikka, Merikaisla, Merinäkinruoho, Merisätkin, Merivita, Näkinruohot, Pikkuvita, Pyörösätkin, Sinikaisla, Tähkä-ärviä
Seuraa meitä!