© Copyright: Kuvat:

Antti Koli

. All rights reserved.

Hoikkaleväsiira

Idotea chelipes

  • Synonyymi: Idotea viridis
  • Ylemmät taksonomiset tasot: Arthropoda (Niveljalkaiset) – Crustacea (Äyriäiset) – Malacostraca (Kuoriäyriäiset) – Isopoda (Siirat)
  • Heimo: Idoteidae
  • Koko: Koiraat 5–15 mm, naaraat 6–10 mm.
  • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Hoikkaleväsiira on muodoltaan lähes tasaleveä siiralaji, ruumiin leveys on korkeintaan neljäsosa pituudesta. Kuten kahdella Itämeressä elävällä lähisukulaisellaan, sen pyrstölevy (telson) päättyy yhteen tylppään keskipiikkiin. Jaokkeiden 2–4 reunoilla sijaitsevat pienet sivulevyt eivät ulotu saman jaokkeen takareunaan. Tuntosarvien pituus on alle neljännes koko ruumiinpituudesta ulottuen suunnilleen jaokkeen 2 tasalle. Kävelyraajat ovat lähes samanlaiset. Silmät ovat selvästi erottuvat. Hoikkaleväsiiran väri vaihtelee ruskeasta vihreään, joskus esiintyy valkoisia kuvioita. Naaraat usein koiraita tummempia.
  • Ravinto: Päiväaikaan leväsiirat oleskelevat rakkolevien tai putkilokasvien päällä syöden niiden tuoretta solukkoa. Leväsiiralajeilla on poikkeuksellinen kyky syödä parkkihappoja sisältäviä rakkoleviä. Yöaikaan leväsiirat liikkuvat rakkoleväpuskasta toiseen, sekä syöden että etsien mahdollista pariutumiskumppania.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Kaikki kolme leväsiiralajiamme elävät rannan matalissa vesissä rakkolevän ja muun rantakasvillisuuden seassa. Hoikkaleväsiiraa tavataan koko Itämeressä.
  • Lisääntyminen: Itämeren leväsiiralajit parittelevat keväällä tai alkukesällä. Koiraat ruiskuttavat siittiönsä naaraan kahteen sukuaukkoon. Naaras kuljettaa kehittyviä munia takimmaisien jalkojen ja selkäkilven välissä olevassa alkiotaskussa. Heinäkuussa naaras vapauttaa noin 100 poikasta, nuoruusvaiheet ovat silloin aikuisen kaltaisia, viimeinen jalkapari niiltä kuitenkin puuttuu. Poikaset hakevat ravintonsa rannan rihmaleväkasvustoista syöden pääasiassa sieltä löytämiään pieniä piileviä. Elokuussa ne siirtyvät rihmalevävyöhykkeestä rakkolevävyöhykkeeseen. Itämeren leväsiiralajit tuottavat jälkeläisiä vain kerran vuodessa.
  • Samannäköisiä lajeja: leväsiira, tyrskyleväsiira

On arveltu, että rakkolevää syövät nälkäiset siiralaumat heikentävät rakkoleväkasvustojen (ns. leväsiirojen lastenkammarien) elinmahdollisuuksia etenkin rehevöityneillä alueilla. Leväsiiralajit ovat tärkeää ravintoa mm. ahvenelle.

Muita saman suvun lajeja
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page