© Copyright: Kuvat:

Ondrej Zicha (www.biolib.cz)

. All rights reserved.

Kiekkokotilot

Planorbidae

  • Lajeja: Kierrekotilo (Bathyomphalus contortus), Pyörrekiekkokotilo (Anisus vortex), Isokiekkokotilo (Planorbarius corneus)
  • Ylemmät taksonomiset tasot: Mollusca (Nilviäiset) – Gastropoda (Kotilot) – Basommatophora (Vesikeuhkokotilot)
  • Heimo: Planorbidae (Kiekkokotilot)
  • Koko: 5–20 mm
  • Ulkonäkö, erityispiirteet: Kiekkokotiloiden kuori on pääasiassa samassa tasossa kiertyvä spiraali tai litteä rulla. Kiekkokotiloiden kantama kuori on vasenkierteinen, mutta näyttää oikeakierteiseltä, koska se kannetaan ”ylösalaisin”. Suuaukon reunat ovat melko terävät, mitään suuaukon sulkulevyä ei ole.
    Toisin kuin monilla muilla vesinilviäisillä, kiekkokotiloilla on veressään hemoglobiinia ja ne voivat käyttää hyväkseen ilmassa olevaa happea. Hemoglobiinin takia kiekkokotilot ovat usein punertavia, tämä ilmenee selvimmin albiino-yksilöillä. Kiekkokotiloiden jalka ja pää ovat melko pieniä, mutta niiden rihmamaiset lonkerot ovat suhteellisen pitkiä. Tiheäkierteisen kierrekotilon (Batyomphalus contortus) kuoren suuaukko on korkeuttaan kapeampi. Hyvin litteä pyörrekiekkokotilo (Anisus vortex) on kooltaan hieman suurempi, alle 10 mm.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Kiekkokotilot ovat makean veden lajeja. Ne elävät suojaisten lahtien vesirajassa alueilla, missä vesi liikkuu hitaasti. Niiden kasvulle on tärkeää, että vedessä on riittävästi liuennutta kalsiumia. Suomessa tavatuista 13 kiekkokotilolajista kaksi, kierrekotilo ja pyörrekiekkokotilo ovat jokseenkin tavallisia pohjoisen Itämeren suojaisissa lahdissa n. 3‰ suolapitoisuudessa.
  • Ravinto: Kiekkokotilot viihtyvät parhaiten rannan kasvillisuuden seassa, missä ne järsivät kasviperäistä ainesta ruoakseen.
  • Lisääntyminen: Kiekkokotilot ovat hermafrodiitteja ja ne laskevat läpinäkyvät, hyytelömäiset munarypäänsä vesikasvien ym. pinnoille.

Vähäsuolaisessa murtovedessä (alle 3‰) elää muitakin kiekkokotilolajeja, mm. n. 20 mm korkea isokiekkokotilo (Planorbarius corneus). Planorbidae-heimoon on luettu myös kartiomaiset Ancylus -kotilot. Heimon taksonomia on kuitenkin hyvin kiistanalainen.

Kiertosuunta

Köynnöstävien kasvien kiertosuuntaa on tutkittu ja lopputulokseksi on saatu että 92% niistä kiertyy oikeakätisesti, eli ne kiertävät tukensa ympäri ylhäältä katsoen vastapäivään (alhaalta katsoen kiertosuunta on myötäpäiväinen, esimerkkinä karhunköynnös).
Tämän sivuston kotiloiden kuorista selkeästi suurin osa kiertää köynnöskasvien tapaan oikeakätisesti, eli pystyyn asetettuna, terävä kärki ylhäällä, kuoren suuaukko on alaosan oikealla puolella ja kiertosuunta alhaalta katsoen myötäpäiväinen, esimerkkeinä vaeltajakotilo ja liejukotilo. Harvinaisempi vasenkätinen kierre näkyy touhukotilolla. Katso myös humala.

Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page